Ekologiska och naturliga ansiktsmasker tycker jag att man ska unna sig ibland. Det kan verkligen boosta huden på olika sätt. Min kompis Andrea har hjälpt mig att testa fuktmasken från Melissa, och min kompis Annelie har hjälpt mig att testa masken från True Organic of Sweden. De andra två har jag gett mig på.

 

Melissa, Fuktmask, 50 ml, 199 DKR. Danska Mellisa är ett familjeföretag som har gjort produkter med ekologiska ingredienser sedan 1986. Fugtmaske är en uppstramande anti-age mask med bland annat acai, gojibär och arganolja. Den uppstramande effekten kommer från den aktiva ingrediensen Tens’Up som sägs öka kollagenproduktionen. Masken är ganska tjock, nästan som en salva. Doftar svagt blommigt och är lätt att lägga i ett tjockt lager, enligt instruktionen. Masken ska sedan sitta på 15-20 minuter och sedan bara torkas av, inte tvättas av. Den torkar rätt snabbt på ytan och blir inte kall och klibbig som vissa masker. Jag har testat att inte torka av den och sova i den, det funkar, men den är fortfarande lite klibbig om man råkar röra vid ansiktet. Effekten blev inte så mycket bättre av att ha den hela natten, så jag föredrar att torka bort överflödig kräm innan läggdags. Huden blir spänstig och mättad och de små torrhetstecknen försvinner. En trevlig mask som känns väldigt packad med nyttigheter och ger bra fukt. Bra pris. Betyg: 4. 

 

True Organic of Sweden, Sea Me Mask, 50 ml, 299 kronor. Första intrycket är lite svajigt. Dels påminner både doft och konsistens om sjögräs = inte 100% angenämt. Dels saknar jag instruktion på förpackningen till hur masken ska användas; hur länge ska den verka? Hur ofta rekommenderas man använda den? Men det blir bättre! Väl på så dämpas doften av de gröna algerna och masken är riktigt skön. Även när den torkar in så känns huden mjuk och stretchig och det är inga problem att ha den på både kortare och längre stunder. Jag har testat att använda den lite olika länge, från 10-15 minuter upp till en timme. Märker ingen större skillnad på effekt, och den är lätt att tvätta bort oavsett hur länge jag haft den på. Resultatet? Förväntningarna är rätt höga eftersom den marknadsförs som en “Askungemask”, och visst upplever jag att huden verkligen blir rengjord på djupet, jag har inga problem med finnar/orenheter när jag använder masken regelbundet, och hyn känns mjuk och återfuktad. Allra bäst resultat märker jag när jag använder den efter peeling – då är den härligt lugnande och svalkande. Betyg: 4

ansiktsmasker2

Evolve, Radiant Glow Mask, 60 ml, 279 kronor. Den här glasburken innehåller en mörkbrun härlig kräm som ser ut som en blandning mellan kladdkakesmet och kaffesump. Och det doftar kladdkaka! Underbart. Det är en seg massa som innehåller bland annat raw kakaopulver och kokosolja bland annat. Den känns mer som en grov peeling, man får hejda sig för att inte börja massera ut den i huden. Man applicerar masken i ett ganska tjockt lager  – den är ganska seg, så det tar ett tag! Låter verka ca 10-20 minuter och sen är det bara att tvätta av. I kontakt med vatten så löses den upp och då kan man passa på att massera huden. Efteråt känns huden verkligen len, ren och med ny lyster. Doften gör den här masken alldeles unik – man vill bara slicka av allt! Betyg: 4,5.

 

Lixir, Vitamin C Paste, 50 ml, ca 350 kronor. Lixir är brittiskt och gör naturligt baserad hudvård med fokus på smarta ingredienser som ger snabb effekt. Den här masken innehåller tex 10 % L Ascorbic Acid som är en form av C Vitamin och som är ganska potent, så den ska inte stanna på huden länge. Man masserar ut en liten klick på ansiktet, gärna med fuktade händer och sen lämnar man den på huden ca 5 minuter. Sen är det bara att skölja av. Och detta är en morgonmask, så perfekt dagen efter fest, eller när du känner dig grå och utan lyster. C Vitamin är en grym hudkompis och i just den här masken – som doftar ljuvligt och har en lite härlig olje-salva-aktig känsla – hjälper ämnet till med hudtonen och stimulerar kollagen- och elastinproduktionen i huden. Jag som är känslig tål denna riktigt bra och resultatet är jättefint. Huden får lyster direkt, om man masserar på sina problemområden löser den upp en del orenheter utan att kännas torr och den återfuktar huden riktigt bra. Betyg: 5. 

 

Läs mer: 

Hannahs favoriter 2018: Bästa ekologiska ansiktsvård

English: Here are four great facial masks – the winner? The one from British brand Lixir.