Ekologisk hårvård – eko schampo – bäst i test! Jag har ganska grovt hår (tjocka hårstrån) och ganska tjockt hår och det är jag glad för! Håret har en tendens att bli torrt ibland, så jag behöver återfuktande produkter, annars ser jag helt frissig ut. Det är ju kul med volym för all del, men jag föredrar när håret ser friskt och blankt ut, framför småkrusigt och ovårdat. Jag har blivit mer kräsen med mina hårprodukter, särskilt eftersom hårets kvalitet har ändrats en del, jag har fått torrare och mer skört hår. (Hej livskriser och hej ålderdom!)

Bäst i test: ekologiskt schampo

Här listar jag de schampon som jag testat under åren – 10 år! – och som jag har gett 5 i betyg. John Masters Organics återkommer, och jag blir sällan besviken på hans produkter. Vet ni vad som är signifikant för samtliga dessa favoriter? De har (nästan) alla skapats av frisörer!

Bruns Frisörer schampo balsam

Bruns Products, Schampo nr 04. Schampo tillverkat i Lund av två erfarna frisörer. Snygg och smidig plastflaska, halvlös gelé som är fint orangefärgad och som doftar underbart av citron men också av mynta och cederträ. Lätt att massera in i håret och gör rent direkt. Jag föredrar att tvätta två gånger, då blir det riktigt tjockt och trevligt lödder. Lämnar håret rent, skinande och med bra volym. Här behöver man inte tvätta håret på flera dagar efteråt!

maria-åkerberg-nettle-schampo med nässla

Maria Åkerberg, Nettle Schampoo. Svenska märket Maria Åkerbergs schampo med nässla har tidigare vunnit Organic Beauty Awards – och jag förstår varför! Grymt schampo för dig som har lite tunnare hår, som vill ha lite mer volym eller fukt. Det passar troligen hela familjen! Schampot är ganska löst, beigefärgat och doftar friskt av framför allt mynta men också rosmarin och lite grapefrukt. Löddrar jättebra – 2 schmponeringar! – gör rent och känns inte alls torrt. Håller håret snyggt och i fin och fräsch form i flera dagar. Grymt schampo som gör att håret känns starkare, tjockare och i betydligt bättre form!

john-masters-organics-schampo-och-balsam

John Masters Organics, Evening Primrose Shampoo. Doftar otroligt fräscht av kaprifol, lavendel, patchouli och ylang ylang – älskar den doften! Bronsfärgad gelé som är halvfast i konsistensen och lätt att massera in i håret. Löddrar fint och gör rent i ett nafs utan att håret “skriker” av torrhet. Just detta schampo är till för torrt hår och det är helt underbart. Jag behöver inget balsam efter, så vårdande är det. Och det blir inte fett eller smutsigt, jag tvättar var tredje till var fjärde dag. Drygt också, det behövs inte några stora mängder för att det ska räcka till mitt hår. Håret är mjukt, starkt och känns friskare än någonsin. Detta är bland de allra bästa ekologiska schampon jag testat. Passar mitt hår perfekt!

tabitha_james_kraan

Tabitha James Kraan, Organic Hair Cleanser Amber Rose. Fin flaska i aluminium med pump som verkligen lyser upp i min dusch. Ett par pump ger en ganska lös, lite grumlig lotion som samtidigt känns lite tvålig. Doftar ljuvligt av rosor, neroli och patchouli! Det är svårfördelat i håret, ganska krångligt och kräver minst 2 schamponeringar, ibland 3. Jag älskar dock effekten! Det vårdar, återfuktar på djupet och har verkligen fått mitt hår att gå från torrt och livlöst till mjukt, återfuktat och sååå fint! Ljuvligt.

lessismore_shampoo

Less Is More, Lindengloss Shampoo. Intressant konsistens, lite krämigt, som ett balsam liksom. Men trots det är inga problem att fördela i håret och massera. Ger lite härligt lödder och håret känns rent och fräscht efter bara en tvätt. Ljusbeige i färgen och med en intressant doft av citrus och ceder och vanilj. Håret får stuns, känns rent och fräscht i flera dagar. Det här schampot passar mitt hår perfekt!

rahua

Rahua, Classic Shampoo. Den här fina plastflaskan med snäpplock innehåller en gyllene gelé som doftar varmt och örtigt av Palo Santo (Bursera graveolens). Det är lätt att fördela schampot i håret och det blir lätt lite löddrigt. Otroligt härligt i håret, gör rent, ger glans och håller håret otroligt fräscht länge.

tabitha james kraan schampo

Tabitha James Kraan, Clean Schampoo Golden Citrus. En annan variant av schampo från brittiska TJK. Här kommer schampot som en genomskinlig gelé i bioplastflaska. Golden Citrus doftar amazing; djup, varm och härlig doft av apelsinblommor och grapefrukt.  Schampot är något svårfördelat, men det löddrar fint och en schamponering gör att håret verkligen känns genomarbetat och rent. Ibland unnar jag mig två schamponeringar. Gör håret rent, fräscht och återfuktat på djupet. Ljuvligt för mitt hår!

John Masters Organics

John Masters Organics, Lavender Rosemary Schampoo. Smidig flaska, lätt att dosera ut schampot som är ljust brunt och som doftar himmelskt! Rosmarin och lavendeldoften är ljuvlig och uppiggande på samma gång. Gelén är ganska lättflytande, skapar lagom med lödder och gör ordentligt rent. Både i håret men också i hårbotten. Första tvätten tar bort ytligt smuts och rester av stylingprodukter. Andra tvätten ger håret en återfuktande rengöringsgenomsgång med mer lödder. Det känns riktigt spa-härligt med den här tvättritualen. Håret blir mjukt, rent och följsamt.

gm_reverie_hair

Reverie, Shampoo. Snygg och stilren flaska i plast med snäpplock som gör det lätt att dosera. Ljus, småseg gelé som doftar helt gudomligt; grapefrukt, neroli, bergamott, geranium, citronmyrten, jasmin, vanilj, sandelträ, kardemumma och patchuoli. Lätt att fördela i håret, skapar en del skum. Allra bäst är att göra 2 schamponeringar, då kommer löddret igång ordentligt. Gör rent håret bra och håller det fräscht länge. Torkar inte ut håret och ger samtidigt volym. Gillar att man får bra stuns i håret av detta.

Yarok hårvård

Yarok, Feed Your Volume, Shampoo. Halvseg ljusgul gelé som doftar väldigt gott av söta mandariner och lavendel. Underbar doft som inte är för stark. Lätt att massera in i håret, ger lite lagom skum och håret känns både rent och fräscht efter en tvätt. Samtidigt är det så pass vårdande att jag kan skippa balsam efter tvätt. Tycker nog att den hjälper till med volymen, håret får en slags stuns av detta. Tycker också att håret håller sig fräscht länge, behöver inte tvätta mer än var tredje/fjärde dag. Ett riktigt bra schampo! Tar man två schamponeringar efter varandra så blir håret riktigt “gnisselrent” och då behövs balsam efteråt.

feed your moisture_yarok

Yarok, Feed Your Moisture, Shampoo. Stor redig plastflaska med snäpplock (håll stängt när du står i duschen) som gör det lätt att dosera. Innehåller en vitfärgad geleáktig kräm som doftar ljuvligt av apelsin, mynta, rosmarin och ylang ylang. Lätt att massera in i håret och för mig är det alltid bäst med två schamponeringar. Gör håret lätt, återfuktat och rent. Schampot är lätt att skölja ur håret och lämnar håret härligt och lätt att reda ut. Känslan av renhet är otroligt skön, precis som om varje hårstrå fått sig en tvagning, utan att håret är torrt. En otroligt bra känsla.

 

Läs mer: 

• Mina bästa ekologiska handkrämer – lång lista! 

 

English: Wow! I’ve had the luxury of trying out all these amazing shampoos during my years as a green beauty blogger. These 9 products all reached the highest score from me these past 10 years. And all of them are created by hair stylists!