Ekologisk handtvål. I dessa tider och även ett bra tag framöver är det bra om vi alla är extra noga med vår hygien, och då främst våra händer. Jag som är van vid effektiva och ekologiska tvålar, skulle antagligen utveckla extrema torr-utslag om jag började använda konventionell tvål med starka avfettande ämnen i den utsträckning som vi nu behöver tvätta oss… Ekologiska tvålar är precis lika bra på att hålla baciller och bakterier borta som “vanliga” – men de är mildare mot huden och snällare mot miljön.

Bäst i test: ekologisk och naturlig tvål:

beelovely_soap

Neal’s Yard Remedies, Bee Lovely Hand Wash. Fin flaska som piggar upp! Halvseg geléaktig tvål som doftar härligt av apelsin och mandarin. Löddrar fint, gör ordentligt rent och är lätt att skölja av. Innehåller honung och varje gång du köper en Bee Lovely-produkt skänker NYR pengar till olika lokala initiativ för att rädda den hotade bipopulationen.

aleppotvål

Alepeo, Aleppotvål. Vårt hem är aldrig utan aleppotvål – den är en magisk multitvål som tar hand om händer, kroppar, hår, kläder och ansikte! Zero Waste, klimatsmart, multiprodukt, miljövänlig, få ingredienser och hudvänlig. Bäst helt enkelt!

care-of-gerd-handsoap-cloudberry-500ml-600x600Care of Gerd, Had Soap, Cloudberries. Stor pumpflaska gjord i bioplast, som doserar ut en genomskinlig tvål som är ganska lös. Tvålen doftar ljuvligt av citrus och grapefrukt! Lätt att använda, löddrar lagom och gör händerna behagligt rena utan att torka ut. Made in Jokkmokk!

loelle-black-soap

Loelle, African Black Soap Bar. En fast tvål som är en så kallad African Black Soap, baserad på bland annat sheasmör från Ghana och aska. Otroligt bra för händer, håret och ansiktet – gör rent utan att torka ut och doftar naturlig “tvål”. Dryg och praktisk!

neals yard ekologisk-handtval

Neal’s Yard Remedies, Garden Mint & Bergamot Hand Wash. Stor och fin glasflaska med pump som doserar ut en härlig tvål. Doftar fantastiskt av mint och apelsinblom – underbar! Riktigt trevlig att tvätta sig med, dels för doften, men också för att man blir ren och känner sig fräsch. Löddrar lite lagom och känns inte särskilt uttorkande på huden.  

akamuti_blacksoap

Akamuti, Liquid African Soap, Frankincense & Patchouli. Samma typ av tvål som ovan men i flytande form. Denna är också doftsatt med eterisk olja från frankinsence och patchouli – doftar fantastiskt! Mild, men samtidigt bra på att tackla smuts.

urtekram-tval

Urtekram, Hand Soap, Purple Lavender.  Mitt bästa budgettips är denna fina från Urtekram. De flesta av Urtekrams flytande tvålar är bra, särskilt de låga bulliga förpackningarna som aldrig välter på handfatet. Men denna här bäst doft, de andra varianterna är lite för mesiga i doftsättningen, tycker jag. Ett kap skulle jag säga!

hing_soap

Hing, The B&B Cedarwood & Rosemary, Hand Soap. Made in Norrland! Fin stor glasflaska med pump som doserar ut en genomskinlig och lätt tvål. Doftar friskt och fräscht av cederträ, jag tänker sommar, bastu och skog! Lätt att tvåla in händerna, skapar bra lödder och gör ordentligt rent. Lämnar inga torra händer efter sig, utan känns enbart vårdande.

 

emma noel tvål

Emma Noël, Aleppo Liquid Soap. Låg och bullig förpackning som står stadigt på handfatet. Seg och halvgenomskinlig tvål som doftar precis som härlig såpa eller fast aleppotvål – så fräscht och naturligt! Löddrar inte så mycket men gör rent utan att torka ut. Fräsch!

black_soap_bazar

Body Bazaar, African Black Soap. Otroligt vacker flaska i glas med flytande svart afrikansk tvål, handgjord i Ghana och baserad på sheasmör och aska. Doftar härligt, gör rent händer, ansikte, kropp och hår utan att torka ut och passar verkligen torr och känslig hud. Underbar!

Akoma

Akoma, Liquid Black Soap. (Gammal bild, förpackningen är uppdaterad.) Ännu en flytande svart tvål som jag gillar! Fantastisk allround-tvål som fungerar till ansiktet (superbra för oren och finnig hud), till håret och till kroppen. När man masserar in tvålen känner man med fingrarna att orenheterna löses upp och huden lämnas helt slät och ren – fantastiskt! Har en mild såpa-aktig doft.

tisserand

Tisserand, Renewing Hand Wash. (Gammal bild, förpackningen är uppdaterad.)Härligt krämig konsistens, vackert skimrande tvål. Praktisk pumpflaska i plast. Rengör ordentligt men torkar inte ut huden. Doftar ljuvligt – örtigt av ros och citron. Händerna lämnas mjuka och doftar underbart gott – en doft som håller i sig länge, länge.

 

Och för dig som börjar bli torr i händerna av allt tvättande – här kommer mina bästa handkrämer: 

Mina 11 bästa ekologiska och naturliga handkrämer