Grått hår – hur färgar man över utväxt i hårbotten?

Jag håller på med ett projekt där jag sakta men säkert håller på att låta mitt gråa hår växa ut. Men jag färgar min utväxt med ljus färg istället för den vanliga mörka färgen jag har använt tidigare.

Jag är naturligt mörkt brunhårig och de senaste 12 åren har jag enbart färgat håret med mörka örtbaserade och ekologiska växtfärger. Men ni vet hur det blir när man har mörkt hår och det börjar dyka upp grå strån i hårbotten – då får man panik och börjar färga över den grå utväxten. Och så där håller man sen på. Var och varannan månad typ måste man fylla på i botten och det är såååå himla jobbigt.

Jag har klurat länge på hur jag ska göra för att slippa färga så ofta och för att ändå kunna känna mig snygg i håret. Go all grey? Njae. Det vill jag inte riktigt ännu. Men längre fram ser jag nog att det blir så, men vi kanske kan vänta ytterligare några år eller så?

Jag färgar och klipper mig regelbundet hos Maria på den gröna salongen Green Heads i Stockholm och det var hon som för ett tag sen föreslog att vi kunde sluta färga utväxten med mörk färg, och istället bara täcka den med ljusare färg. Maria blandade då en nyans som är mer en guldig ljus beige som liksom suddar ut det skarpa gråa och istället gör håret ljusare. Så smart! Jag behöver inte hålla på att färga utväxten lika ofta och nu blir det en mer mjuk look för mig, och inte den där mörka färgen som jag passade bättre i när jag var yngre.

Målet är att låta allt hår som fortfarande har mörk färg kvar på sig, växa ur så att det enbart blir min naturliga bruna och den färgade ljusbruna över det grå. Och det är faktiskt inte jättemycket kvar. Jag har ju uppklippt hår, men hade jag haft jämnlångt hade det så klart tagit längre tid och också sett lite knasigt ut. Nu blandas de olika nyanserna i frisyren på ett smidigt sätt.

Vill man inte gå på grön salong och färga, kan man testa att färga själv hemma. Tex Khadis örtfärg i nyansen Dark Blond eller Cultivator’s som har en liknande, som också heter Dark Blond. 

Dessa är lite för ljusa för mig och saknar framförallt henna, vilket jag trots allt behöver ha i håret. Annars riskerar färgen att bli grön pga den innehåller indigo. Det bästa är att kolla med en grön frisör som kan växtfärg. Men om man vill testa, så kan man göra det, men kanske ha en mörk färg som reservplan om det tex blir grönt i hårbotten på det gråa.

Så kanske ett första steg är att fylla på din botten med ett snäpp ljusare nyans än vad du brukar ha. Sen kan du så sakteliga ljus upp håret i takt med att de mörka längderna växer ut.

LÄS MER: 

Bästa ekologiska hårfärger – mina favoriter