Foto: Nicolina Knapp. 

Jag minns hur jag lånade en svart kajalpenna från min mammas sminkväska när jag var kanske 11? Jag hade fått en sån där sminkdocka tidigare och gillade att fixa håret på den, sminka och piffa.

I 7:an inledde jag det riktiga sminkbruket, med kajal och mascara i det närmaste varje dag. (Jag lade kajalen vid övre fransrötterna, som jag gör än i dag.) Och sen började jag experimentera; min pappa köpte en fantastisk sminkpalett från Yves Saint Laurent i present till mig med oerhört vackra ögonskuggor och läppfärger och jag gick loss! Det var regnbågens alla färger på mina ögonlock, haha.

I 9:an hade jag nog hittat min stil som den svartrockare jag var; foundation, ljust puder – det skulle vara matt och blekt, absolut inte glowigt! – grå ögonskugga, grå kajal, svart mascara och blekt 80-talsrosa läppar. Jag tyckte ju att jag var snyggast i stan så klart :)

 

När jag gick på högstadiet och på gymnasiet var det oerhört viktigt att vara snygg, och att bli sedd. Och jag spenderade väldigt mycket tid på utseendet (konstigt ändå att jag kunde göra det, med tanke på att utbudet av produkter var så mycket mindre då?), det var viktigt att vara “approved”.

Faktum är att jag nästan dagligen sedan den tiden sminkar mig. “Jag sätter på mig mitt ansikte”, så som jag är van att se det och så som min omgivning är vana att se det. Jag har funderat mycket på varför jag gör det – varför jag är en “slav” under sminket? För det är så det känns ibland – håller ni med?

Till och med när man är ute och trekkar i regnskogen i Nya Zeeland ska den där jäkla mascaran på. Eller på tur i norska fjällen – där man för övrigt inte träffar en enda levande själ! Eller klockan 08 på yogapasset.

Varför? För min skull? För att jag vill “känna mig snygg”? Eller för er skull – för att jag ska se bra ut i era ögon?

Enligt en undersökning som jag hörde talas om nyligen – källa saknas här – så köper vi kvinnor skönhetsprodukter för vår egen skull. Vi vill känna oss snygga och fräscha. Män däremot, de investerar i groomingprodukter för vår skull. För att vara snygga för oss.

I ett historiskt perspektiv kan man självklart hävda att vi kvinnor har haft som uppgift att vara smycken åt männen, att vår uppgift i livet har varit att att göra oss snygga för dem. Jag känner så klart att vi är way over that i dag.

Hannah TV4

I sminket på TV4. 

Jag svarade på frågan i en den här podden nyligen, om hur jag gör på morgonen. Och jag svarade att jag behöver “sätta på mig mina ögonbryn och fransar” på morgonen. Ska jag till jobbet blir det gärna en foundation också, men ska jag bara till mini-livsen och handla mjölk kan jag så klart gå osminkad. Eller när vi har skrotar omkring hemma och är lediga och har sommarlov.

Men jag har kommit på att jag faktiskt inte gör det för er skull. Jag gör det för min skull. Jag känner mig bättre när jag ser mig själv i t-banefönstret och det är en “fräsch” person som möter min blick. (Rouge heter det secret weapon, by the way.) Jag känner mig inte lika positiv om jag ser trött och glåmig ut.

Och visst är det konstigt att man ska behöva känna sig bättre av att se fräschare ut, men så är det. Och jag är helt fine med det. Men självklart är jag avundsjuk på de kvinnor jag känner som aldrig sminkar sig, de som är 100 % naturligt snygga och som aldrig ens började med smink.

Jag tror också att jag alltid har varit hooked på förvandlingen som man gör. Att man börjar med ett “blankt” ansikte och sen kan jag själv förvandla det till en kvinna som jag själv trivs riktigt bra med. Jag tycker liksom att det är kul att sminka mig fortfarande, efter alla dessa år!

 

Vad tycker ni? Är smink ett måste eller något kul? 

 

Kolla nedan när min bloggkompis och ekologiska makeup artisten Linda Öhrström gav mig en makeover som blev så fin, utan att det kändes spacklat. Hon är så skicklig!

 

Läs mer: 

• Några av mina favoriter när det kommer till ekologisk makeup. 

 

English: Women have been objectified for ages, and it’s considered normal for all women to put on make up to please men. But I don’t care about the men – I care about me. I gladly “put my face on” in order to look fresh and I don’t mind doing it every day.