Det kanske låter lite märkligt, men under min yogalärarutbildning så står det väldigt klart för mig att jag inte har använt min kropp på ett medvetet sätt på många, många år. Visst, jag har sprungit, och visst har jag nött många timmar på yogamattan, men verkligen varit närvarande, och verkligen i min kropp? Alltså  – i – kroppen och samtidigt i själen?

Ok, nu tänker ni kanske att detta låter väldigt flummigt, men tänk er att mitt huvud och mina tankar är en del som inte riktigt har haft koppling till resten av min kropp. Som om kroppen bara har varit ett bihang till huvudet. Och i det där huvudet har jag haft en massa dåliga tankar om min kropp dessutom.

Ibland har hjärtat givit sig till känna så klart, och ibland bubblorna i magen. Men på sistone har jag tappat kopplingen helt. På engelska låter det bättre – jag har inte haft connection mellan mind, body and spirit.

Förra året kände jag av detta tomrum i mig själv, och kände att inget var roligt, inte ens att ge ut min nya bok gav mig några känslor av glädje eller “nöjdhet”. Den där avsaknaden av känslor gjorde att jag började misstänka att jag var på väg att bli utbränd, att väggen verkligen var nära.

Jag började gå till en coach, och började reda ut alla tankar om mig själv, om mina känslor och kunde ganska snabbt få ordning på vad som verkligen var sant och vad som var rena påhitt uppe i mitt eget huvud. Jag började ta ansvar för mina känslor och jag började meditera.

Det finns mycket inom mig som jag har begravt, mycket som präglar mig, precis som det gör även hos er. Utan att bli alltför personlig och privat skulle jag bara vilja beskriva arbetet med min personliga utveckling, för det är så spännande. Jag har släppt på så mycket, och jag har verkligen börjat närma mig själv och möta mig själv. Jag försöker släppa det som alla andra förväntar sig, släppa den “roll” jag har antagit eller den jag själv tror att jag är.

Yogalärarutbildningen är ett led i denna utveckling och nu har jag börjat närma mig själv genom min kropp. Jag har börjat se mig själv mer som en helhet, där kroppen är precis lika viktig bärare av mig själv som mitt huvud. Det kommer att ta tid, men jag är på väg att bli mer “helhet” och det är så fantastiskt att min kropp svarar så bra. Vi är ett team, alla tre delar; huvud, kropp och själ.

Nyligen besökte jag en gammal bekant som är utbildad inom energimedicin, Lina Lanestrand. Hon arbetar med personlig utveckling men också med ledare inom näringslivet, organisationer och arbetsgrupper som vill arbeta mer hållbart och med mer potential och mindre stress. Men hon arbetar också med privatpersoner som coach, för att frigöra blockeringar och rädslor och öka den inre friheten. Jag gick dit med stor nyfikenhet, och med en förväntan om att frigöra mig från en del negativ energi som samlats framför allt i min mage.

Under coachningen beskrev jag mina stora “issues” och hur jag upplever att kroppen inte är “hel” utan att den är liksom uppdelad och inte hör ihop med mig och saknar flow. (Jösses vad flummigt detta låter, haha.) Lina arbetar med energier som ligger djupt rotade, det kan vara känslor som sitter fast och som behöver hjälp att lösgöras. Jag ser det lite som spöken som har fastnat i mitt hus, som behöver blåsas ut, om ni förstår vad jag menar?

Jag har länge haft en “klump i magen” som har haft en form av en rektangulär låda, som dels har försvårat min andning, och dels hindrat mig på något sätt. Tänk er att magen konstant är indragen, helt utan anledning. Den här sammandragningen försvagar magmusklerna och den gör att jag känner mig begränsad, stressad och som att jag inte är “hel”. Efter sessionen med Lina så kunde hon – utan att jag förstår det, men jag måste inte förstå allt, det räcker med att uppleva saker också – få den där lådan att försvinna ur min mage, och det var som att hon blåste in min själ i hela kropp. Som om den enbart bebott vissa delar av kroppen tidigare.

Jag kände en otrolig lättnad efteråt, jag kände mig mer hel i kroppen och magen var helt avslappnad. Efteråt kan jag också uppleva att jag är snällare mot mig själv, att coachningen hjälpte mig komma närmare min självmedkänsla, och att jag med mer självförtroende kan välja de saker i livet som ger mig energi; meditation och yoga. Det känns mest sant för mig, mer “jag”. En fantastisk upplevelse och en så fin sten på vägen för mig. Lina håller också i guidade meditationer och i utbildningar i energimedicin och i hälsoterapi, läs mer här.

 

Så. Summan av kardemumman? Mind, body & spirit börjar närma sig ett för mig och yoga och meditation är bästa medicinen! 

 

Min yogalärarutbildning – vilken mäktig grej!

 

English: Wow. This was a long personal post about my self development work. There is a google translate button in the footer below! ↓