För några år sen svämmade alla tidningar över med tips och råd om hur man snabbt skulle koppla ned och kunna njuta av semestern. Minns ni? Stäng av mobilen. Sätt autosvar på mailen. Läs en bok.

Alla tips är ju bra, men när jag var runt 30 – 35 hade jag så svårt för att koppla ned och koppla av. Jag var liksom ständigt påslagen och alltid i jobb-mode. Jag har alltid älskat att jobba och gör det fortfarande, men eftersom jag har varit nära väggen ett par gånger och jag faktiskt åldras och blir KLOKARE med åren, så har jag lärt mig att koppla av och koppla ned.

Hjärnan mår ju så mycket bättre när vi stressar av, den återhämtar sig och nya hjärnceller bildas om vi har tur. Att minska stressen är också bra för alla med sömnsvårigheter.

För mig förändrades mycket när jag blev mamma, mentaliteten att “det löser sig” tvingas på en som förälder och gjorde mig mycket mer förberedd på stressiga perioder. Jag lärde mig också att stänga av när jag kom hem, för det fanns verkligen inte tid att bry sig om ev jobbproblem just där och då.

I dag ser jag fram emot att koppla av och leva mer i nuet och frågar du min man har jag förändrats ganska mycket när det gäller just det. Självklart åker mobilen upp ofta – man vill ju kolla instagram och annat – och självklart svarar jag på samtal, men jag blockar också kalendern för egentid.

Förra veckan hyrde vi stuga i Danmark som var ganska spartansk, inget wifi och ingen diskmaskin, tv eller annat. Så det var ett ypperligt tillfälle att varva ned utan datorer och annat. Efter bara tre dagar i Danmark kändes det som om vi hade varit bort i en månad. Underbart. Mycket badminton, yatzi och böcker blev det.

En del ställer sig och lagar mat för att varva ned – funkar inte för mig, blir bara superstressad av all röra som brukar bli, eller lägger sig och läser, och det funkar för mig i bland, lite beroende på var, när och hur.

danmark_skagen

 

Mina bästa tips för att snabbt komma ned i varv:

• Ge dig ut i skogen! Inget klår en promenad i skogen, dofterna som sköljer över en går direkt in i hjärnan. Jag blir alltid mycket lugnare och mycket gladare. En promenad vid havet är ju också ett ljuvligt alternativ.

• Sätt dig och titta lite. En av de bästa grejerna jag vet är att sätta mig på något skönt ställe  – själv, utan sällskap – och titta på folk. Lyssna på vad de pratar om, kolla in deras kroppsspråk, deras kläder. Efter ett tag infinner sig ett skönt lugn.

• Gå på bio. Man måste sitta still. Man måste stänga av ljudet på mobilen. Det är bra om man är uppmärksam och sätter sig in i handlingen. Och så får man lugn och ro i minst 1,5 timmar. Älskar att gå mitt på dagen, när det är extra stilla.

• Testa andningsövningar. Detta är kanske svårast för dig som aldrig mediterat eller testat andningsövningar, men om du har 15 minuter över är det ganska lätt. Sätt dig ned, på en stol eller på golvet i en bekväm ställning. Stäng munnen och börja andas genom näsan. Räkna under 1 minut hur många in- och utandningar du gör. Försök att göra in- och utandningarna längre. Få ned aningen ned i magen, fyll ut lungorna och upp i bröstkorgen ända upp till nyckelbenen. Räkna sen igen hur många in- och utandningar du gör på 1 minut. Resultaten brukar bli ganska spännande.

the sustainable society

 

Detta inlägg är juli månads inlägg i bloggkollektivet The Sustainable Society som handlar om att koppla av – då blir livet mer hållbart. Läs de andra bloggarnas inlägg på samma tema här:

 

English: Are you un-plugged for the summer holiday yet?