Älskar ju den här tiden när man får kura i soffan, tända ett ekologiskt doftljus och sippa på en kopp varmt te! Det som skiljer ekologiska doftljus från konventionella är ju så klart vad de är gjorda av. Naturliga doftljus är fria från paraffin, och är baserade på olika vaxer, till exempel sojavax. Sen är de doftsatta med hjälp av eteriska oljor, inte syntetiska parfymer.

Paraffinljus vill man undvika då dessa kan avge olika skadliga gaser – läs mer här. Det har också varnats för doftämnet limonen som kan vara skadlig i doftljus, dock verkar det vara svårt att få veta om detta gäller syntetisk limonen eller naturlig. Läs mer här. Vill man vara helt säker ska man ju skippa dofter helt och hållet, så klart.

Dessutom varnar man för att använda för mycket ljus och doftljus hemma när man har små barn, eftersom sotet kan täppa till deras luftvägar. Norska Folkhälsoinstitutet varnar också för överanvändning. Läs mer här.

hing_doftljus

Hing, Doftljus, Greenhouse. Hings doftljus är svenska och görs i Piteå. De kommer i snygga glas, består av rapsvax och eteriska oljor och har en brinntid på 70 timmar. Den breda veken är gjord i hållbart trä vilket ger ett så himla mysigt knastrande ljud! Detta heter Greenhouse och doftar ljuvligt av citrongräs. Här hittar du det.

tru_melange_doftljus

Tru Melange. Här ser ni en stor och brokig samling av olika vegetabiliska doftljus från amerikanska Tru Melange. De gör doftljus baserade på ekologiskt sojavax och bivax och eteriska oljor. De finns i flera underbara doftkombos som tex de två ljusen i orange färg längst till höger, Inspiration, som doftar av patchouli och mandarin, eller Tranquility som kommer i ett större glas och en fin burk med lock och som doftar av grapefrukt och sandelträ.

Som ni ser kommer dessa ljus i olika storlekar och både i burk och i glas. Perfekt att ta med till stugan, och att ge bort i present. Spana in hela det härliga sortimentet här.

klinta_doftljus

Klinta, Doftljus. Svenska Klinta gör också jättefina doftljus i olika glas, baserade på rapsvax, sojavax och palmvax. Deras sortiment är också stort, och här får man vara uppmärksam, vissa ljus innehåller så kallade doftoljor som inte är 100 % naturliga. Ljusen på bild; Apelsin & Ylang Ylang och Apelsinblomma & Lavendel är baserade på äkta eteriska oljor och doftar riktigt fint, om än inte så mycket, så kanske perfekt för dig som är känslig. Hör av dig till Klinta om du vill veta exakt vilka ljus som har naturlig doft eller inte.

neom doftljus

Neom Organics, Happiness. Alltså, wow! Detta är verkligen ett lyxigt doftljus med mycket doft av neroli, mimosa och citrus. Frostat glas och en fin kartong gör det lite extra fint. Består av vegetabiliska vaxer (det framgår inte exakt vilka), är handgjort i England och innehåller enbart äkta eteriska oljor. Den här finns att köpa här i större variant med 3 vekar, istället för 1.

ecoya_doftljus

Ecoya, Sweet Pea & Jasmin Natural Soy Fragranced Candle. Detta är en liten variant av doftljus från det australiska märket Ecoya, i glas med ett praktiskt lock. Detta lilla har en brinntid på 18 timmar, består av sojavax och eteriska oljor. Doftar härligt av jasmin! Vill man ha mer finns det även i en större variant, kolla in här.

 

Läs mer här: 

• Två miljövänliga doftljusfavoriter från Hing.

• Naturligt doftljus från Mirins Copenhagen – älsk! 

 

English: Winter came early this year and that means = scented candles! Here are a few really nice ones made from vegetable waxes and pure essential oils.