Aluminiumfri deo. Det är många som har hört av sig för att fråga om alun i deos är okej att använda. Men också om alun är detsamma som aluminium. Märk väl, jag är inte kemist, men jag tror mig ha fattat ungefär hur det ligger till. Och sen vill jag bara påminna er om att det är ni själva som bestämmer vad som är okej för er att använda. Jag utgår enbart från mig själv, ni måste utgå från er själva 🙂  Men nu backar vi bandet lite.

Deodorant = stoppar inte svettningen, dödar inga bakterier men döljer svettdoft.

Antiperspirant = stoppar svettningen (som är en viktig och naturlig reningsprocess för kroppen och vårt lymfsystem) och vanligast är att använda aluminiumklorhydrat och i konventionella deos används också andra syntetiska kemikalier som tex propylenglykol, syntetisk doft och syntetiska konserveringsämnen.

Aluminium är den vanligaste metallen i jordskorpan. I stora doser kan aluminium vara hälsofarligt, men även om det finns naturligt runt om oss är det inte troligt att vi får i oss så mycket. Mycket av den aluminium vi får i oss kommer från mat. Det har skrivits en del om att aluminium i deos är kopplat till bröstcancer – ej bevisat – och till alzhemiers, inte heller bevisat. Däremot är det inte helt klart hur mycket aluminium vi tar upp via tex deos, och hur farligt det egentligen är. Men ingen risk att vi trillar av pinn i första taget.

Varför har man aluminium i deodoranter?

Aluminiumklorhydrat, aluminiumklorid är de vanliga ingredienserna i konventionella deodoranter och som gör att vi inte svettas. Aluminiumklorid (aluminium + klor) är oftast syntetisk. Dessa produkter måste tydligen märkas “Använd ej på skadad/irriterad hud” eftersom det tas upp av huden. (Ofta är man ju nyrakad när man applicerar deo, och då kan huden verkligen vara skadad/irriterad.) Är också allergiframkallande. (Används också när man gör rent avlopp och på reningsverk då anses den vara hudirriterande, kan påverka andningsorganen och vattenlevande organismer när den kommer ut i vatten…) Förespråkare menar att molekylerna är för stora för att kunna tas upp av huden.

Alun vanligt i ekologiska deodoranter

Alun, eller potassium alum ingår i många naturliga och ekologiska deodoranter. Det är ett naturligt förekommande mineralsalt, kalium aluminiumsulfat, som också kan innehålla aluminium. Här finns det också flera olika varianter – läs här om hur alun brutits i Sverige sedan 1600-talet – och dessutom kan de vara syntetiskt tillverkade, och tyvärr kan man inte se på INCI om den är naturlig eller ej. Men tydligen är molekylerna så pass stora i potassium alum, att de inte kan penetrera huden.

Och här finns det olika åsikter – att det är ett aluminiumsalt hur man än vrider och vänder på det – eller att det är ofarligt eftersom alun inte innehåller några klorerade föreningar? Potassium alum får en 1 av Skin Deep. Kolla in här. Noterar att de inte gör någon skillnad på syntetisk/naturlig.

 

Sammanfattningsvis: När du letar efter en helt aluminiumfri deo så är det inte säkert att kristallstenar, alunstenar eller deos som innehåller alun är just det.

 

Däremot är jag inte rädd att använda dem eftersom jag tror att de är betydligt säkrare än vanliga deos som innehåller aluminiumklorhyrat och mycket annat. Så länge inte någon kastar fram en forskningsrapport som säger annat eller kanske en kemist som kan reda ut ytterligare?

 

Och känner du dig osäker – hör av dig till tillverkaren och fråga hur det står till med deras alun. 

Här hittar du alla ekologiska och naturliga deodoranter i Naturligt Snyggs webbshop >>

Läs här om mina bästa ekologiska deos – några med alun, och några utan:

Bästa ekologiska deodorant – mina 18 favoriter

 

English: Review: I’m not afraid of using natural alun, or potassium alum in my deodorants. They may still contain aluminium but not in any way that will harm.