Alunstenen från Karawan är fri från aluminium. Finns här.

Aluminiumfri deo. Det är många som har hört av sig för att fråga om alun i deos är okej att använda. Men också om alun är detsamma som aluminium. Märk väl, jag är inte kemist, men jag tror mig ha fattat ungefär hur det ligger till. Och sen vill jag bara påminna er om att det är ni själva som bestämmer vad som är okej för er att använda. Jag utgår enbart från mig själv, ni måste utgå från er själva :)  Men nu backar vi bandet lite.

Deodorant = stoppar inte svettningen, dödar inga bakterier men döljer svettdoft.

Antiperspirant = stoppar svettningen (som är en viktig och naturlig reningsprocess för kroppen) och vanligast är att använda aluminiumklorhydrat tillsammans med andra härliga syntetiska kemikalier.

Aluminium är den vanligaste metallen i jordskorpan. I stora doser kan aluminium vara hälsofarligt, men även om det finns naturligt runt om oss, är det inte troligt att vi får i oss så mycket. Det har skrivits en del om att aluminium i deos är kopplat till bröstcancer – ej bevisat – och till alzhemiers, tror inte heller det bevisades.

Aluminium klorhydrat är den vanliga ingrediensen i konventionella deodoranter och som gör att vi inte svettas. Aluminium klorhydraten är oftast syntetisk, alltså inte naturlig. Dessa produkter måste tydligen märkas “Använd ej på skadad/irriterad hud” eftersom det tas upp av huden. Är också allergiframkallande.

Alun, eller potassium alum ingår i många naturliga och ekologiska deodoranter. Det är ett naturligt förekommande mineralsalt som kan innehålla aluminium. Här finns det också flera olika varianter och dessutom kan de vara syntetiskt tillverkade, och tyvärr kan man inte se på INCI om den är naturlig eller ej. Men tydligen är molekylerna så pass stora i potassium alum, att de inte kan penetrera huden. På det viset är det säkrare.

Och här finns det olika åsikter – att det är ett aluminiumsalt hur man än vrider och vänder på det – eller att det är ofarligt eftersom alun inte innehåller några klorerade föreningar. Potassium alum får en 1 av Skin Deep. Kolla in här. Noterar att de inte gör någon skillnad på syntetisk/naturlig.

Sammanfattningsvis: När du letar efter en helt aluminiumfri deo så är det inte säkert att kristallstenar, alunstenar eller deos som innehåller alun är just det.

Däremot är jag inte rädd att använda dem eftersom jag tror att de är betydligt säkrare än vanliga deos som innehåller aluminiumklorhyrat och mycket annat. Så länge inte någon kastar fram en forskningsrapport som säger annat eller kanske en kemist som kan reda ut ytterligare?

Och känner du dig osäker – hör av dig till tillverkaren och fråga. 

eko deo

Naturliga deos. Här är fyra naturliga deos jag testat, varav två är helt aluminiumfria:

1.Biotherm, Deo Pure, 75 ml, ca 149 kronor. Doftar milt av citrus. Lätt att applicera och torkar ganska snart. Håller mig hyfsat torr under dagen och även fräsch. Denna har jag inga problem att använda varken på jobbet eller på festen. Upplever dock att den “tappar effekt” när jag använder vissa topar efter några dagars användning, så då varvar jag med en annan deo. Kanske är dessa topar förstörda av andra deos? Men denna är oväntat bra! Fri från aluminiumsalter. 100 % naturlig, 25 % ekologisk. Ecocert & Cosmebio. Betyg: 4. 

2. Deolicious, Ekologisk deodorant, 25 gram, 49 kronor. Görs för hand på Gotland och består av ekologisk kokosolja, bikarbonat (sorten utan aluminium), ekologisk majsstärkelse och tea tree olja. Vet att det är flera av er läsare som gör egen deo på ungefär samma ingredienser. Kommer i en söt liten glasburk. Doftar fräscht av tea tree, är som en torr småsmulig creme och är lätt att applicera i armhålorna. Eftersom krämen är torr, hålls även armhålorna torra – riktigt  länge. När man väl svettas så doftar det inte så mycket skunk som det kan göra med andra eko-deos. Riktigt bra! Men jag skulle ändå inte våga köra den på mina allra viktigaste möten på jobbet. 100 % ekologisk. Betyg: 4.  

3. Madara, Eco Deo Herbal Deodorant, 50 ml, ca 120 kronor. Klassisk förpackning, doftar väldigt milt och lite örtigt, men också ganska trist tycker jag. Den lovar att hålla mig fräsch hela dagen och tja, jag luktar ju inte apa, men jag känner mig inte helt fräsch, tyvärr. Denna blir det nog inte igen för min del, men jag vet andra som gillar den. 100 % naturlig, 8 % ekologisk. Innehåller potassium alum. Betyg: 3.

4. Rudolph, Acai Roll-On Deo, 50 ml, ca 175 kronor. Fin förpackning! Doftar milt och lite bärigt, sött. Känns skön i armhålan, men tyvärr tar den tid på sig att torka och den håller mig tyvärr inte heller fräsch hela dagen. Denna kan jag lätt använda på fritiden när det inte är så noga, men inte till jobbet eller andra sociala sammanhang. 99 % naturlig, 24 % ekologisk, Ecocert och Svanenmärkt. Innehåller potassium alum. Betyg: 3. 

English: Review: I’m not afraid of using natural alun, or potassium alum in my deodorants. And among these four I prefer tha all organic one from Swedish brand Deolicious, but the one from Biotherm is also performing well.