Det är många som mailar mig med frågor om naturliga och ekologiska solskydd. Här har jag samlat vanliga frågor om klimatsmarta solskydd: 

1. Vad är skillnaden mellan kemiska solskydd och fysiska solskydd?

Fysiska eller fysikaliska solskydd, kallas också partikelfilter, eller naturliga mineralsolskydd, och är baserade på mineraler, tex titandioxid eller zinkoxid, som är en naturlig jordmineral och som lägger sig som en skyddande hinna på huden och där reflekterar bort solens skadliga strålar.

Kemiska solskydd innehåller istället syntetiska kemikalier och går ned i huden för att där skydda mot solens strålar, men de går också in i huden, kan störa din hälsa om de innehåller hormonstörande ämnen, och många av de kemiska solskydden är också skadliga för miljön.

 

2. Blir man vit av naturliga solskydd?

Nej, men förr blev man det, på grund av att man inte riktigt visste hur litet man kunde mikronisera titandioxiden och zinkoxiden. Numera är solskydden bättre producerade så man slipper de osnygga vita hinnorna, åtminstone om man verkligen smörjer in krämen ordentligt. Naturliga solskydd innehåller ju inga skadliga silikoner, som annars hjälper till så att krämer liksom flyter lätt ut på huden.

 

3. Skyddar naturliga solskydd lika bra?

Ja, det gör de, om man applicerar som man ska. Det räcker alltså inte att applicera en gång på morgonen och sen spendera resten av dagen i solen, utan man måste fylla på. Välj de naturliga solskydd som är tydligt märkta med spf, det brukar också stå UVA + UVB eller bredspektrum på dem eller broad spectrum. Dessa är självklart granskade och måste godkännas på samma sätt som kemiska solskydd.

 

4. Är naturliga solskydd bra för barn?

Ja, faktum är att hudläkare rekommenderar fysikaliskt filter till barn, eftersom de har svårare att bryta ned de syntetiska kemikalierna i vanliga solskydd. Jag brukar rekommendera de solskydd som finns för barn, och trots att det står “Från 3 år” på dem, fungerar de även på barn från 1 år. Men för säkerhets skull bör man självklart klä barnen i UV-plagg, solhatt och hålla dem borta från den starkaste solen mellan 11-15. Och glöm inte att smörja ofta…

 

5. Blir man brun av naturligt solskydd?

Många tror tyvärr att man inte blir brun alls om man smörjer in sig i solskyddskräm. Men detta stämmer så klart inte. Jag smörjer in mig, ligger gärna hela dagen under parasollet och jag brukar få en riktigt fin bränna som räcker långt in på hösten. (Mycket för att jag är så noga med återfuktande after sun också.)

 

Läs mer:

BÄST I TEST – ekologiskt solskydd.