1. Mineralolja

Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin. Utvinns ur råolja. Mineralolja används som mjukgörare men lägger sig mest som en plastfilm över huden och täpper till. Mineralolja saknar vitaminer eller andra nyttiga ämnen och är en meningslös men billig utfyllare som har lång hållbarhet. Mineralolja hittar du i tex symaskinsolja, motorolja och träolja.

2. Parabener

Butylparaben (fettkonserverande), methylparaben, (vattenkonserverande), ethylparaben (vattenkonserverande), proylparaben (fettkonserverande). Syntetiskt framställda konserveringsmedel som är bakteriedödande och som används för att öka hållbarheten. Detta gör det möjligt för krämer att stå på butikshyllor i flera år. Kan vara allergiframkallande och misstänks vara hormonstörande.

3. Syntetiska parfymer

Fragrance, perfume. Framställda av okända syntetiska kemikalier, eftersom tillverkarna av konkurrensskäl inte behöver uppge alla sina ingredienser. De flesta syntetiska parfymer innehåller ftalater, som är fertilitetstörande, men det anges i princip aldrig i ingredienslistorna. Det finns 28 olika doftämnen som är förbjudna inom EU enligt Kosmetikadirektivet, och som klassas som allergiframkallande. Läs mer här. Även naturliga parfymer (baserade på eteriska oljor) kan vara allergiframkallande.

4. SLES / SLS

Sodium Laureth Sulphate, Sodium Lauryl Sulphate, Ammonium laureth sulfat, kärt barn har många namn och olika grad  av “hårdhet”. Syntetiskt framställd avfettare som också kallas för försåpad kokosolja. Skapar lödder och är vanligt förekommande i tvålar och duschcremer – även i såna som är Svanenmärkta och som kallar sig för ”naturliga” eller ”organic”. Anses vara irriterande på hud och i ögon. En vanlig orsak till att folk har torr hud och kliande hårbotten.

5. PEG

Polyethylene glycol, och ibland följd av ett nummer, tex PEG 50 Stearate. Syntetiska emulgeringsmedel som används för att förhindra att produkter som består av vatten och fett skär sig. Emulgeringsmedel påverkar konsistensen på produkten. Men PEG funkar också som återfettare i tex flytande tvål och det stabiliserar skum. Burken på bilden är en PEG för att behandla trä så att det inte blir sprickor. Jag hittade också en PEG 3350 som ingår i laxermedel…

English: Here are the 5 worst on my “ingredients -to-avoid-list”. The list is of course longer, but if you start here, your on your way to healthier skincare.