Ekologisk arganolja. Det har varit mycket snack om arganolja de senaste åren. Att den är fantastisk till håret och reparerar kluvna toppar (jag har inte sett det på mig), att den är fantastisk till huden och att den suddar ut ärr och ger fastare hud, mycket på grund av att den är rik på vitamin E, som är en känd anti-age-antioxidant. Den ska också passa acnehud och de med psoriasis eftersom den har anti-inflammatoriska egenskaper.

Huruvida arganoljan egentligen är bättre än någon annan vegetabilisk olja kan jag inte svara på, men jag gillar att använda den till ansiktet och kroppen och ibland även i håret.

Det är också jättesvårt att jämföra olika arganoljor. Oljan görs för hand i Marocko och det är så mycket som kan spela in, själva nötens kondition, hur den pressats, hur den efterbehandlats, hur den har förvarats… Det är också därför priset diffar ganska mycket, och här behöver man också räkna in inköpsprocesser och annat.

Det viktigaste att tänka på när du ska köpa en arganolja är att se till att den är fair trade, att den är kallpressad och att den är ren och inte blandad med annan olja. Är du osäker? Hör av dig till tillverkaren och fråga!

Jag använder den som ansiktsserum och den ger huden snygg lyster när man sen applicerar tex mineralfoundation över, så det är en jättefin primer. Jag har den också som nattkräm, man kan ta bort makeup med den och den funkar lika bra på kroppen som i ansiktet. I håret använder jag den mest som en hårmask som jag sover med. Det brukar ge lite mindre torrt och lite mer glansigt hår.

ekologisk arganolja

1. Kahina Giving Beauty, Argan Oil, 30 ml, 395 kronor. 100 % ren och ekologisk arganolja. Ljus, nästan genomskinlig i färgen, har den karaktäristiska lite nötiga och “brända” doften. Under min solsemester i Thailand surplade min hud glatt i sig av denna. Känns jättebra på huden, ger snyggt glow, håller huden mjuk och fuktad. Den hjälpte också till att hålla min hudton hyfsat jämn, trots solande och badande från min sida. Dyr.

2. John Masters Organics, 100 % Argan Oil, 59 ml, 499 kronor. En härligt vårdande olja som skyddar och reparerar. Jag använder denna som allroundprodukt och jag gillar att den är så mångsidig. Den lämnar verkligen huden helt sammetslen, och huden absorberar den väldigt bra och fort. Ger lyster och även fukt till huden. Pipetten i glasflaskan är väldigt bra så att man inte överdoserar. Gör håret mjukt och återfuktat och tar bort friss. Certifierad enligt USDA Organic. Dock dyr.

3. Loelle, Argan olja, 30 ml, 89 kronor. Den här flaskan har ett praktiskt stopp men det är också svårt att få ut de fina dropparna. Man måste ha rätta knycken, och liksom trycka till mot stoppet så att oljan får fart. I övrigt är denna härlig i ansiktet och doftar inte lika mycket som de andra, den har en lite rundare doft. Absorberas snabbt och mjukgör och ger fukt åt huden. Väldigt bra pris! Grundarna av Loelle åker själva ned till Marocko och köper olja, så jag gissar att de skär en del kostnader på det viset.

4. W Lifestyle Organics, Argan Oil, 25 ml, 199 kronor. Älskar pumpflaskan! Intressant att denna kommer i genomskinlig glasflaska, de flesta brukar förvaras i mörka glasflaskor. Man ser lättare hur den ser ut; ljust gul och doftar ganska skarpt först, men doften klingar av. Ni behöver inte vara oroliga! Ni kommer inte att dofta brända nötter hela dagen 🙂 Ger omedelbar lyster, gör huden elastisk och mjuk och har bra hållbarhet. Perfekt storlek för resor – då har du dag- och nattcreme, hudlotion och rengöring  i ett! UPPDATERAT: Denna finns inte längre kvar. 

English: Argan oil has really been the big craze in the beauty industry the past years. I like the soothing properties of the oil, and how it gives glow and softness to the skin. It’s really hard to compare different argan oils, they don’t differ so much in the skin, as they probably differ in the prodution- and post production phase.