För två år sen flög jag flygplan senast. Jag bestämde mig då någon gång att det var dags för en paus. Jag tittade tillbaka på mitt flygande de sista 10-15 åren och kunde se att det var på tok för mycket – och resorna bokades egentligen utan att blinka.

Ska vi åka på en tjejweekend? Vi bokade flyg till Berlin.

Ska vi åka till värmen i vinter? Vi bokade flyg till Bangkok.

Ska jag till New York i höst igen? Jag bokade flyg Newark.

Jobbmöte i Malmö? Jag bad jobbet boka en flygresa tur och retur samma dag.

 

Mitt “värsta” år flög jag över 10 gånger, resor i Sverige, privata och jobbrelaterade resor i Europa, till USA och till Asien. Utan att blinka.

 

I februari 2018 flög jag och min kollega Annelie till en mässa i Tyskland och visst var det en bra mässa, och visst hade vi nytta av den vad avser Naturligt Snygg och visst träffade vi spännande människor och fick se roliga varumärken. Kul? Jo, absolut. Men var den resan egentligen nödvändig? Nej. Förändrade den Naturligt Snygg på något sätt? Nej. Gav den oss otroligt viktiga möten/insikter/beslutsunderlag som vi hade missat annars? Nej.

Vi bara flög in till Nurnberg och så flög vi hem igen dag efter.

Numera tackar vi alltid nej till att besöka mässor om vi inte kan ta oss dit via tåg eller båt (hej underbara Helsinki!). Vi pratade också igenom våra flygresor hemma i min familj och så bestämde vi att 2018 skulle vara flygfritt, och även 2019. Jag joinade tusentals andra svenskar i denna FB-grupp – Vi håller oss på Jorden. 

Nu är det nytt år och jag måste säga att det flygfria livet verkligen har fått mig att fundera på framtida resor. Jag ifrågasätter alltid behovet, kollar alternativ och landar i att jag måste inte se Madeira. Jag måste inte åka till Sri Lanka vintern 2020. Jag behöver inte åka till New York eller Miami. Jag måste inte åka på en weekendresa till Palma.

Jag kan absolut fortsätta drömma om resor, jag kan titta på fantastiska bilder från mina vänners resor, men jag måste inte agera på varenda rese-idé. Och det är inte bara skönt, det är billigt också! Men främst känns det bra att tänka igenom sina resor ur ett miljö- och klimatperspektiv.

Kommer jag att flyga igen? Absolut. Men inte flera gånger per år som jag har gjort tidigare. Jag kanske kommer att flyga vartannat år? Eller vart tredje?

2020 kommer att innebära en flygresa till Portugal. Då är det dags för yoga-retreat och avslutning på min yogalärarutbildning. Det skaver, det gör det. Men jag tror också att det kommer att bli en grym resa med mina fantastiska “klasskompisar” i yogaklassen. Jag har också alltid drömt om att göra en yogaresa men aldrig haft tillfälle, så nu ska här njutas av varje sekund! Flygbiljetten är bokad, med klimatkompensation.

Vi håller som bäst på att planera sommarens äventyr, och kanske blir det ytterligare en flygresa i sommar, eller så blir det en längre bilresa i kombination med en tågresa och troligen ett par turer med färja. Det betyder i så fall att 2021 blir ett flygfritt år. Och det fungerar alldeles utmärkt. Det är ju ingen mänsklig rättighet att flyga på resor över världen.

Flygskam är en spännande företeelse. Jag tycker att det är bra att man får människor som flyger flera gånger per år att verkligen rikta blicken mot sig själv och fundera på behovet. Kan man ta tåget? Ska man istället upptäcka något närmare?

 

Självklart gör alla som de vill. Jag vill inte skuldbelägga någon som reser – jag vill som vanligt bara berätta om mina tankar och berätta hur jag har valt att göra. Jag har varit en miljöbov i många år, och jag är glad att jag har kommit till insikt om att mitt flygande inte var optimalt. Kan jag med detta inlägg påverka någon annan att tänka till en extra gång så blir jag glad. Vi sitter ju ihop i den här båten – så på något sätt måste vi alla bidra, mer eller mindre.

Läs mer om flygfritt och andra bra klimatinitiativ:

Nudging, flygstopp och veganism