1. Vad spelar det för roll om innehållet i min bodylotion är naturligt eller syntetiskt? 

Frågar du mig blir svaret: det spelar roll om du bryr dig om vår miljö, om din hälsa och om effekten av din bodylotion.

 

2. Men hur kan en bodylotion vara dålig för miljön?

Ungefär 95 % av alla skönhetsprodukter är tillverkade med en bas som är syntetisk, alltså innehåller de många syntetiska kemikalier. Dessa kemikalier (icke att förväxlas med naturliga kemikalier) är tillverkade av restprodukter från petroleumindustrin. Det är, som du säkert känner till, inte en hållbar produktion.

Så grundmaterialet är inte hållbart, och dessutom kan vissa av dessa syntetiska kemikalier vara dåliga, och rentav farliga för miljön.

 

3. Men jag smörjer ju in min bodylotion på kroppen – jag häller ju inte ut den i naturen! 

Nej, så klart. Men allt som du smörjer på dig, sköljer du troligtvis av tex i duschen. Färgar du håret på en salong, sköljs hårfärgen av dig och åker ut i avloppet. När du borstar tänderna spottar du ut resterna i handfatet, osv.

Vissa ämnen renas i våra vattenreningsverk, andra inte. De åker ut i våra vatten. Och där lagras de i bottensediment, de kan förgifta vattenlevande organismer och flera av dessa ämnen löses inte upp utan är bioackumulerande, alltså lagras i djuren.

 

4. Ligger det någon sanning i att allt man smörjer in sig med absorberas i huden och går in i blodet? 

Man kan inte säkert säga hur mycket som absorberas av det man smörjer på huden. Det beror på flera olika saker som var på huden, hudens skick, hur stora molekylerna är i innehållet och hur stor dosen är till exempel. Men forskare som jag har talat med är eniga – huden tar upp ämnen via huden.

 

5. Är det farligt att syntetiska kemikalier kommer in i kroppen via huden? 

Det behöver inte alls vara farligt. Men det kan också vara skadligt, särskilt om det är hormonstörande ämnen tex. Dessa hormonstörande ämnen kan bidra till flera olika sjukdomar, och och värsta fall kan det skada vår förmåga till fortplantning.

 

6. Men det finns ju syntetiska kemikalier överallt? 

Ja, så är det. Datorn jag sitter och skriver på, i soffan, i micron, i min blus, i plastbyttan i köket, i min vattenavvisande skaljacka, i målarfärg, i mina mediciner men också i hudvård, hårstylingprodukter och i smink.

 

7. Varför tillåts så mycket syntetiska kemikalier i skönhetsprodukter? 

De anses vara säkra. Och de har ett syfte, tex konservering, men också hindra att olika ämnen i en produkt skär sig, de kan vara mjukgörande och fuktgivande.

Men ingen vet vad som händer när alla dessa ämnen blandas, något man kallar för cocktaileffekten. Och när man tänker efter så använder man ganska många produkter dagligen. I mitt fall ca 18 olika kosmetiska produkter. Man brukar säga att en kvinna kommer i kontakt med 500 olika ämnen i sina skönhetsprodukter varje dag.

 

8. Men jag har hört att det är sämre att använda naturliga ämnen eftersom de är så allergiframkallande. 

Det finns ingen forskning som kan bevisa att naturligt baserad hudvård är bättre eller sämre än syntetisk hudvård. En naturlig produkt kommer från naturen, och det är klart att man kan bli allergisk. Men det är lika klart att man kan bli allergisk mot en syntetisk kemikalie.

 

9. Allt är ju kemi! Det finns kemikalier i allt – även i blåbär! 

Ja, visst är det så. Men det är skillnad på naturliga kemikalier och syntetiska. De syntetiska kommer från petroleum, en ändlig, icke hållbar resurs.

 

10. Jag har hört att ekologiska och naturliga produkter är dåliga, att de inte funkar. 

 

Inte sant. Jag har testat otroliga mängder konventionell hudvård – det var först när jag var 35 år som jag hittade rätt. Och det var med naturligt och ekologiskt. Min hud svarade och förbättrades oerhört. Samma med håret. Numera finns det tusentals naturliga skönhetsföretag världen över som gör hudvård och makeup som är cutting edge.

 

11. Varför ser man aldrig dessa i butikerna då?  

De har inte samma budgetar som de stora jättarna. Kedjor som Åhléns och Kicks tar betalt av företag för att få finnas i deras hyllor. De har heller inte råd att göra marknadsföring i samma utsträckning som de stora skönhetsföretagen.

Men jag tror att det kommer hända saker!

När man ser hur mycket ekologisk mat vi köper, och när man ser hur modeindustrin i dag tar flera kliv för att göra sin produktion mer hållbar i alla led, är det hög tid för skönhetsindustrin att börja rensa upp.

Under tiden hoppas jag att fler skönhetskonsumenter börjar ifrågasätta skönhetsföretagen och ställa krav på större hållbarhetstänk – det räcker inte med att ha solpaneler på fabrikstaken.

 

#thecleanbeautymovement fortsätter!