Meny

Recension

Recension: ekologisk mascara från Purobio

Testat: ekologisk mascara. Italienska Purobio är ett av mina favoritmärken inom ekologiskt smink tack vare kul produkter till bra pris. Här är en mascara som verkligen är värd att testas: 

 

Purobio Cosmetics, Mascara Impeccable Curving, 119 kronor.  Den här svarta mascaran gillar jag! Den har en böjd borste och bra skaft och hylsa. Formulan är ganska blöt och lite tjockare och klibbigare. Den böjda borsten gör det mycket lätt att applicera och fransarna som svärtas direkt. Beroende på vilket håll man vänder böjen mot fransarna så blir det initialt olika resultat, alltså olika mängd formula som appliceras på fransarna direkt.

Applicerar man med böjen enligt fransarnas form och börjar liksom sick-sacka från fransrötterna får man genast superlånga och tjocka fina fransar. Vänder man på borsten tar det lite längre tid att få till samma resultat, men det går om man har tålamod. Fransarna hålls snygga hela dagen och den smetar inte, även om jag kan se mikroskopiska små partiklar som släpper efter ett svettigt yogapass. En vanlig dag på jobbet är dock inga problem men fällningar. Fransarna lovar ju “curves” och när jag har använt en ögonfransböjare och är noga vid applicering håller denna mascara vad den lovar. Snygga fransar som är öppna, har “kurvor” och som framför allt har volym och längd. Svider inte i ögonen och är också lätt att tvätta av. En riktigt bra mascara till bra pris. Betyg: 4/5. 

 

Läs mer – en annan mascara från Purobio:

Ekologisk mascara från PuroBio

Recension

Beauty-battle: ekologiskt läppbalsam

Recension: naturligt baserat läppcerat. Jag använder läppbalsam i perioder, som just nu på vintern, men annars klarar jag av att hålla läpparna mjuka och återfuktade på egen hand. Tricket? Återfukta huden inifrån med vatten och bra fetter 🙂

Men här är några ekologiska läppbalsam som jag har testat senaste månaderna:

 

WeDo, Protect Balm, 25 gram, 199 kronor. Stor och bra dosa – perfekt att ha i handväskan – med ett doftlöst balm som är baserat på mandelolja, ricinolja och vaxer från candelilla, solrosfrö och mangofröolja. Mjuk och följsam konsistens, det glider lätt ut på läpparna och mjukgör och återfuktar bra. Kan även användas i hårtopparna, men det har jag inte testat. Däremot har jag det gärna på händerna och nagelbanden! Dyrt – men burken är jättestor så detta lär räcka väldigt länge. Klart godkänt! Betyg: 4/5.  

 

Burt’s Bees, Beeswax Lip Balm, Peppermint, 4,25 gram, 39 kronor. Måste vara Burt’s Bees mest klassiska läppcerat? Baserat på bivax och med tydlig doft av pepparmynta. Fast i konsistensen, lite motstånd när det glider ut på läpparna, men ändå mjukt och härligt. Pepparmyntan ger en uppfriskande känsla på läpparna, nästan lite sticksigt, men inte alls obehagligt, men läpparna känns lite plumpade? Den friska känslan lägger sig efter ett tag, och sen är det enbart mjukt och småklibbigt på läpparna. Gillar den lilla storleken, det får lätt plats i den lilla sminkväskan och i fickan. Återfuktar läpparna bra och det bästa är att detta cerat håller läpparna mjuk och smidiga LÄNGE. Betyg: 4,5/5. 

 

Melvita, Moisturizing Lip Balm, 3,5 gram, ca 70 kronor. Detta är också ett klassiskt läppbalsam som jag testade i en annan förpackning och lite annorlunda formulation 2011. Det är med på min favoritlista som ni ser nedan, men jag vacklar nu. Det är ett mjukt och trevligt vaxigt stift som känns väldigt trevligt på läpparna. Håller dem mjuka och återfuktade länge. Baserat på solrosolja, sheasmör och arganolja, bland annat. Har en trevlig doft, oklart om det är vanilj (det första original Melvita doftade mycket tydligare av vanilj, här är jag osäker…). Tycker kanske inte riktigt att det klarar att hålla mina läppar mjuka och återfuktade så länge, utan behöver applicera ganska snart igen. Hm. Jag har alltså älskat detta tidigare, men nu tycks det inte riktigt leverera. Betyg: 4/5. 

 

Burt’s Bees, Lip Butter, Orange Blossom & Pistachio, 11 gram, 55 kronor. Älskar detta – bäst av alla dessa läppcerat! Liten burk i metall som är lätt att få upp tack vare ett smart lock. Passar perfekt i alla väskor/fickor och är riktigt söt. Smöret doftar ljuvligt av apelsin – och choklad! Det känns som att man smörjer in sig i romerska bågar 🙂 Smöret är baserat på sheasmör och kakaosmör och det är ljuvligt på läpparna. Håller dem mjuka jättelänge och man behöver inte hålla på att applicera nytt hela tiden. Verkar också återfuktande, så läpparna känns liksom “bättre”. Älsk! Betyg: 5/5. 

 

Cattier, Lip Care, 4 gram, 45 kronor. Smidig hylsa på detta cerat som är ett fast men ändå mjukt stift som känns hyfsat doftfritt, men jag anar lite kokosdoft. Baserat på bland annat kokosolja och olivolja, och tyvärr funkar inte detta för mig. Visst, läpparna blir inledningsvis mjuka och återfuktade, men när jag använder detta under hela dagen blir jag torr och måste applicera på mer. Jag har noterat detta tidigare med just kombon olivolja och kokosolja, så jag gissar att min hud inte är kompatibel med just dessa. Annars är det ett prisvärt cerat som är certifierat av CosmeBio. Betyg: 3/5. 

ekologiska läppcerat

Favoriter: mina bästa ekologiska läppcerat:

Mina 14 bästa ekologiska läppbalsam

Guide

Hur får man glow i huden? Släpp stressen och vila

Hannahs #glowskola fortsätter! Och denna gång handlar det om hur stress kan påverka vår hud negativt. Om detta skriver jag i min bok “Hello Glow – vägen till strålande hud“.

När vi stressar utsöndras hormonet kortisol i kroppen och i hjärnan. Stressen kan leda till att vi tappar minnet, får svårighet att koncentrera oss och får sömnproblem.

Kortisolet stör hudens produktion av kollagen och elastin och ökar mängden fria radikaler. Detta i sin tur kan visa sig i form av torr och trist hud utan elasticitet. Kortisolet kan dessutom försvaga vårt immunsystem, vilket gör oss mindre motståndskraftiga mot infektioner. Det kan också försvaga hudbarriären och förtunna huden.

Stress kan orsaka att cellförnyelsen avtar och det kan leda till fler rynkor. Stress kan även orsaka inflammation i kroppen och i huden kan det visa sig som acne. Många som lider av acne blir också stressade av sina hudbesvär. Det blir alltså en ond cirkel – stress kan orsaka acne, men acne kan även orsaka stress.

Dessutom kan hudåkommor som rosacea och eksem förvärras av höga stressnivåer. Stresshormon kan också rubba andra viktiga hormoner i kroppen som i sin tur kan förvärra huden. Sådana här stressrelaterade hudproblem har fått ett namn, psychodermatology, och stressbehandling och terapi kan hjälpa vissa patienter att få bukt på acne, eksem och andra hudproblem som orsakas av djupare problem.

Förutom att hjärnan kan skadas av långvarig stress tenderar vi att äta sämre när vi är stressade, vilket också påverkar hälsan och huden. Att kasta i sig maten är ingen höjdare för magen, som ofta då slår bakut och får huden att reagera. Man har också sett att viktiga och nyttiga tarmbakterier minskar vid stress, något som också påverkar huden negativt.

Vad kan man göra åt stressen? I dag finns det otaliga böcker skrivna, det finns många olika typer av hjälp att få, men den största och viktigaste biten stavas vila. Och vi kan faktiskt vila på olika sätt. För mig är det vilande att gå en lång promenad i skogen. Att gå på ett 90 minuter långt yin-yoga-pass. Eller att sitta i en park och bara titta på folk runt omkring mig.

Vilken vila som är bäst för dig är individuellt. Men att ta bort skärmar, att vara i naturen och att djupandas är en bra start!

 

Hur får man glow i huden? Satsa på din sömn!