Ekologisk hårolja. Ricinoljan, även känd som castor oil, exploderade för några år sedan i bloggvärlden och i sociala medier när den användes flitigt för att förbättra håret. Sedan dess har den bara ökat i popularitet. Ricinolja är utvunnen ur ricinfröet och kommer med många hälsofördelar, bland annat stärker den håret. Men den är också en utmärkt rengöringsolja för oren hud. Här sammanfattar vi ricinoljan och alla sätt du kan få glädje av den.

 

Ricinolja främjar hårväxten

I dag används ricinoljan över hela världen och användningsområdena är många, inte minst för håret. Oljan stimulerar hårsäckarna och med hjälp av antioxidanter, får du ett fylligare, längre och friskare hår! Det som utgör grunden för hårväxt och naglar är keratin, någonting som finns naturligt i kroppen men som antioxidanterna i ricinoljan stärker. Lider du av torr och irriterad hårbotten är ricinoljan perfekt eftersom att den balanserar hårbottens pH-värde och blir en utmärkt ersättare för hårets naturliga olja, som kan påverkas av till exempel vädret eller användning av uttorkande schampon.

Gör så här:

När du ska behandla ditt hår med ricinolja kan det underlätta ifall man blandar ut den den med en annan olja exempelvis rapsolja, jojobaolja eller olivolja eftersom oljan för sig själv har en ganska trögflytande konsistens som kan kännas svår att jobba med. Det smidigaste är att blanda lika stora delar olja, som man med tiden kan anpassa beroende på hur man föredrar oljans konsistens, ofta brukar några matskedar av varje olja räcka, beroende på hur tjockt hår man har.

Börja med att fukta håret och massera sedan in ricinoljan i hårbotten för att sedan dra ut oljan i längderna. Vira en handduk runt håret och låt oljan verka ett tag, ju längre desto bättre. Du kan även låta det verka under natten för att sedan skölja ur den på morgonen, dock kan det behövas två omgångar schampo med tanke på hur tjock oljan är. Upprepa behandlingen cirka tre gånger i veckan för ett bra resultat.

Nyfiken på att testa hårolja? Kolla in vårt sortiment >>>

Nurme Castor Oil 100 ml – Ricinolja

Ricinolja för ögonfransar och ögonbryn

Precis som för håret på huvudet så hjälper ricinolja hårsäckarna i ögonbryn och ögonfransar. Därför hittar du ofta Ricinolja i vissa mascaror, frans- och brynserum där den stimulerar tillväxten på bryn och fransar. Testa Marina Miracle Eyelash & Brow Serum som innehåller ricinolja.

Du kan själv applicera ren ricinolja genom att borsta igenom hårstråna i bryn och fransar med en liten spole med ricinolja på. Du kan använda en rengjord mascara borste för att riktigt kamma igenom. Var försiktig så du inte får oljan i ögonen utan ta hellre lite mindre olja och borsta från roten. Sov med ricinoljan på precis som en hårinpackning och rengör sedan på morgonen. Testa några gånger i veckan eller när du känner att fransarna och brynen behöver lite extra återhämtning.

Ricinoljan är en effektiv ansiktsrengöring

Ricinolja fungerar riktigt bra som ansiktsrengöring eftersom att den effektivt löser upp smuts, bidrar med fukt och lämnar huden full av lyster. Oljan passar alla hudtyper men har visat sig ge fantastiska resultat vid akne just på grund av sin förmåga att rengöra på djupet och lösa upp fett i porerna. Den verkar liksom propplösande på blemmor som uppkommit när porerna täppts till. Dock kan enbart ricinolja ha en uttorkande effekt vid rengöring, eftersom den är så kraftfull. Därför bör man blanda den med tex jojobaolja, mandelolja eller olivolja. En del vittnar om att ricinolja också kan stimulera hårväxt i ansiktet, vilket kan vara bra att känna till.

The Oil Cleansing Method, OCM, är en djuprengörande ansiktsbehandling som du kan göra hemma. Blanda ihop ricinolja och tex solrosolja eller olivolja i en skål eller flaska och massera in på rengjord hud i några minuter, lägg sedan en fuktig handduk, dränkt i hett vatten över ansiktet för att öppna porerna. Sen är det bara att torka av oljan. Du kommer se märkbar skillnad på huden!
Läs mer om Oil Cleansing Method (OCM) här >>>

 

Nyfiken på fler effektiva och vårdande ansiktsoljor? Här hittar du våra mest populära artiklar om ansiktoljor + köptips >>>

 

Ricinolja har positiva effekter på kroppen

En av ricinoljans mest kända egenskaper är dess laxerande effekt och i Sverige har man sedan 1700-talet använt oljan för att lindra förstoppning. Ricinoljan sägs även minska värk och smärta, behandla sår och fungera som ett kraftfullt svampmedel skriver stegforhälsa.se. Inom Ayurvedisk medicin används oljan bland annat även vid ryggskott, reumatism och ischias.

Ricinolja används ofta i smink

Ricinoljan är även en vanlig ingrediens i många ekologiska läppglans och läppstift tack vare sin tjocka och sega konsistens. Den gör helt enkelt att läpprodukterna sitter bättre och längre på dina läppar!

Incinamn: Ricinus communis seed oil

 

 

Mer läsning för dig:

11 naturliga oljor som gör underverk för din hud!