Estniska skönhetsmärken JOIK har delat upp sig i två undermärken, JOIK Home & Spa, som har doftljus, rumsparfymer etc, och JOIK Organic, som innehåller produkter som är Ecocert-certifierade. JOIK Organic omfattar allt från deodoranter och kroppsvård, till lyxiga ansiktprodukter, och man har lagt lite extra tanke kring paketeringen och valt glasflaskor till ansiktsprodukterna och plast som går att återvinna till kroppsvårdsprodukterna.

I denna recension har Sofia recenserat tre ansiktsvårdsprodukter från JOIK Organic: ögonserum, ansiktskräm och oljeserum för ansiktet. 

JOIK Organic Hydrating & Smoothing Roll-on Eye Serum

JOIK Organic Hydrating & Smoothing Roll-on Eye Serum kommer i en fin liten glasflaska med roll-on-topp som gör det väldigt lätt att applicera, och bidrar till en svalkande känsla vid påförande. Produkten är även doftfri.

Serumet innehåller skvalan (squalane) från oliv, som huden identifierar som ett kroppseget ämne, vilket gör det till en effektiv fuktgörare, då det placerar sig mellan hudcellerna och direkt gör att huden känns mjukare. Koffein, grönt te och äppelextrakt ska hjälpa till att boosta mikrocirkulationen och förminska påsar och mörka ringar under ögonen. Gurk- och blåklintsextrakt ljusar upp.

Serumet marknadsförs som snabbabsorberande, men det vet jag inte om jag håller med om. Den går relativt snabbt in, men om man rollat på en för stor mängd tar det en stund innan huden hinner absorbera produkten. Serumet lämnar kvar en liten klibbig hinna initialt, men den försvinner efter en stund. Huden känns direkt återfuktad, men tyvärr tyckte jag inte att det satt i hela dagen. Speciellt inte på mina torra områden in mot ögonvrån. Där blev det synligt torrt och rynkigt mot eftermiddagen. Däremot tycker jag att den funkar utmärkt som en fuktboostare att bättra på med under dagen, lite här och där. Den är sval, och dryg skön när man rollar på! Trots fem veckors dagligt testande har jag ändå mer än hälften kvar.

Det kan dock hända att jag är för torr och rynkig för att den skulle funka bra för mig, den passar nog bättre för någon som har en mindre krävande hud.

Betyg: 3/5 

JOIK Organic Moisturising Day Cream

JOIK Organic Moisturising Day Cream är en fuktmaxad dagkräm, med ingredienser utvalda för att stärka hudens naturliga barriärer och ge en fuktboost på djupet. Sheasmör tillsammans med oljor från macadamia, argan och jojoba återfuktar, havtornsolja och nyponextrakt ger huden förnyad glow, och lakritsrot och ringblomsextrakt lugnar känslig hud. Produkten ska passa alla hudtyper.

JOIK Organic Moisturising Day Cream kommer i en glasflaska, med en praktisk pump som gör det lätt att dosera. Locket till flaskan sitter fast och bra, och har en smart grafik på toppen som visar hur man ska vrida för att öppna. Pumpen går också hela vägen ner, så till och med de sista dropparna går att få ut enkelt. Det är en ljusgul, ganska lättflytande dagkräm, med en mycket diskret doft. Den går snabbt in i huden och lämnar den mjuk och sammetslen med en matt finish, vilket är en perfekt bas för makeup.

Under testperioden har jag noterat att min hud har fått en jämnare ton, och den känns lite fylligare. Jag har heller inte haft några torreksem eller andra hudproblem, inte ens de första testdagarna, ville ibland kan hända. Så på det viset känns det som den är väl anpassad för känslig hud. Rynkorna då? Tja, de har inte förändrats något markant. Det är lite samma lika som innan jag började testa. Men det är en trevlig dagkräm, som gör det den utsäger sig för att göra, återfuktar och lugnar. Det räcker gott ibland!

Betyg: 3,5/5 

JOIK Organic Silky facial oil serum

JOIK Organic Silky facial oil serum innehåller en massa bra saker som ska hjälpa torr, mogen hud att få nytt liv. Bland ingredienserna hittar man till exempel den lättabsorberande saffloroljan, som är rik på linolsyra och innehåller e-vitamin. Och skvalan (squalane) som huden identifierar som ett kroppseget ämne, vilket gör det till en effektiv fuktgörare, då det placerar sig mellan hudcellerna och direkt gör att huden känns mjukare. Skvalan agerar också transportör och kan slussa ner andra ingredienser djupare i huden. Dessutom innehåller den olja från den peruanska inkanöten, Sacha inchi, som hjälper till att återuppbygga hudens naturliga försvar.

Silky facial oil serum kommer som sagt i en glasflaska, med en praktisk pump som gör det lätt att dosera. Locket till flaskan sitter fast och bra, och har en smart grafik på toppen som visar hur man ska vrida för att öppna. Pumpen går också hela vägen ner i flaskan och gör att till och med de sista dropparna går att få ut enkelt. Oljan är lätt i konsistensen, gyllengul i färgen och har ett lätt nötig doft.

Oljan absorberas snabbt utan att lämna någon påtaglig hinna. Jag har mestadels använt den till natten, men också som stöd på vissa torra partier i ansiktet under dagen. Den gör huden mjuk direkt vid påförande, och ger en känsla av återfuktning under en längre tid, men den har inte haft någon direkt utslätande effekt. Oljan är oerhört behaglig och det känns som min hud stärkts en del underifrån. Till natten har jag dock tyckt att den varit lite klen eftersom jag är en extrem torris just nu. Jag har därför oftast haft en nattkräm över eller stöttat med någon annan ännu mer kraftiga olja.

Betyg: 3,5/ 5 

/Sofia B

Mer läsning om ansiktsvård:

Testat: Ätbar ansiktsvård från Edible Beauty