I Dr. Hauschkas filosofi och hudvårdsprogram ingår ingen nattkräm. Det tyckte jag också var konstigt när jag hörde det första gången. När jag sen förstod varför, var det självklart att vara utan. Om vi använder traditionell hudvård och hela tiden smörjer in huden med tvivelaktiga ingredienser händer flera saker.

Vi vänjer huden vid att få fett och fukt utifrån så den blir lat och slutar producera det den behöver själv. Porerna täpps till så att talg, svett och annat som ska ut från huden inte kommer ut utan kapslas in. Tänk dig när du är i tonåren vad som händer när hormonerna ställer till det om huden inte kan rena sig som den behöver. Hudytan torkar ut och blir sträv och stängd. Nu kan vi varken få ut det som kroppen vill eller föra in det vi själva vill för att hjälpa huden att börja fungera normalt igen.

Huden kommuncerar med oss som resten av kroppen också gör. Lyssnar vi inte nu utan fortsätter med diverse hudvårdsserier som inte hjälper kan huden till slut börja bli röd, reaktiv och känslig fastän den inte var det förut. Den protesterar.

På natten ska hela kroppen vila och sköta sina reningsprocesser. Den ska inte jobba med att ta upp näring eller annat, det gör den på dagen. Vi äter heller inte på natten och de som gör det brukar i längden inte må bra av det, det vet vi.

Använder vi en fettfri nattvård störs inte hudens vila med näringsupptag, utan den kan göra sitt. Hos Dr. Hauschka finns flera alternativ att välja på t.ex. ansiktsvatten, serum och ampuller som alla kan användas var för sig eller tillsammans.

Har du en stängd hud så kommer den att kännas torr i borjan innan huden har förstått att den måste börja producera fett och fukt igen. Ha tålamod så kommer det att ge sig.

Jag var också torr i början och tyckte att det kändes obehagligt och ovant men när jag vaknade på morgonen kändes huden len och fin till min förvåning. Jag var övertygad.

Jag har sedan länge haft ett stort intresse för innehållet i produkter så när jag fick se vad dem innehåller visste jag att jag hamnat rätt. Jag har bred kunskap om kropp, sinne och känslor och såg att den kunskapen fanns samlad i Dr. Hauschkas produkter. Fantastiskt tycker jag.

/Katarina