Du är vad du äter. Eller? Nej, du är den du är, men du har en kropp som du bor i. Du har ett sinne också. Båda påverkas av vad du äter så därför är det viktigt vad du väljer att äta.

 

KOST. Jag är säker på att du vet vad du ska äta. Ren närodlad mat till så stor del som möjligt. Jag behöver inte säga mer om det. Det finns mycket att välja på som är bra, men är du säker på att det är bra för dig? Råkost t.ex. är jättebra, men inte för alla. Du kanske mår bättre av att tillaga grönsakerna. Fibrer? En del fibrer blir alldeles för mycket för känsliga magar. Då gör det inte samma nytta som för en som verkligen behöver dem. Det kan tvärtom få dig att må dåligt trots det goda innehållet.

För att veta vilken mat som passar en själv bäst måste man bli medveten om hur det känns efter en måltid och timmarna efter. När vi stressar kan vi lura oss att tro att vi har behov av en viss sorts mat. Vi hinner inte känna efter utan kör bara på. I det långa loppet skapas en obalans som kroppen till slut tror är det naturliga tillståndet. Kroppen talar om vad den behöver. Att du dras till en viss typ av mat kan betyda att det är den du just då behöver, men inte om du är obalanserad.

När du har ätit en måltid som är rätt för dig ska du känna dig behagligt mätt, bli pigg och få ny energi. Mättnaden ska sitta i 2-4 timmar. Det är naturligtvis väldigt individuellt. Det ska kännas bra i magen hela tiden. Blir du trött eller får ett sockersug efter varenda måltid är det något som inte stämmer.

Att bli sötsugen ibland är förstås helt ok. Äter du för lite fett eller protein kanske du inte håller dig mätt tillräckligt länge. För mycket kolhydrater skapar behov efter mer kolhydrater och socker. Blir du darrig, skakig och förbannad om du inte får mat har du fått ett blodsockerfall och behöver vara noga med att äta mellanmål så att du håller en jämn blodsockernivå. Mängden mat kan variera. Känn efter och lita på det.

Ät balanserat från alla kostgrupper och lägg märke till hur du reagerar på olika livsmedel. Strunta i alla märkliga dieter som går ut på att skippa eller minska drastiskt på olika kostgrupper. I dem är det ingen balans. Undvik dieter över huvudtaget. Satsa på bra livsmedel och träning istället. Att förbjuda sig att äta vissa saker brukar oftast resultera i att det är det enda man tänker på. Tillåt allt så går det lättare att känna vad man verkligen vill ha och behöver.

Äter du kosttillskott? frågar man mig ibland. Svaret är att det gör jag om jag känner att det behövs. Om jag har mycket omkring mig och slarvar med maten, har varit sjuk eller det är svårt att få tag på bra frukt och grönt. Att göra en smoothie med tillägg av nässelpulver, mighty greens lite bra olja eller något annat du behöver tycker jag är det perfekta mellanmålet.

Godis och efterrätter äter jag också. Jag väljer choklad (mörk och ljus) och naturgodis istället för vanligt. Bullar och glass. Mmm… Ibland när jag känner för det, och då njuter jag verkligen.

Gör det du också, av den mat du väljer som är bra för dig. Du kommer att må toppen.

/Katarina