Har du också drabbats av förkylning med nästäppa? Då rekommenderar jag att prova att skölja näsan med hjälp av en näskanna. Vissa tycker att det verkar lite läskigt att använda nässköljare, men om man gör på rätt sätt känns det inte alls. Har man ingen näskanna kan man ta något annat, bara det går att skölja med, tex en liten mjölkkanna.

Hur gör man då? 

Till att börja med ska vattnet vara kroppsvarmt, dvs 37 grader. Har man för kallt känns det som att få en kallsup och för varmt, ja då bränner man sig förstås. I min kanna går det i 6 dl vatten och till det tillsätter man 1 tsk vanligt salt. Detta gör att vattnet känns ännu mindre, det blir som tårvätska.

Vill man kan man tillsätta ett par droppar eterisk olja t.ex. eucalyptus, tea-tree eller mynta. Var sparsam med doseringen och prova dig fram. Oljan ger då en ännu bättre effekt och hjälper till att döda bakterier.

Stå över ett handfat böj huvudet framåt och luta det åt ena sidan. Sen är det bara att sätta pipen i ena näsborren så rinner vattnet igenom till den andra näsborren av sig själv.

Händer inget, lutar du huvudet lite mer. Är du väldigt täppt kanske det mesta rinner utanför men lite brukar lossna. Håll huvudet stilla när du fått rätt läge annars rinner vattnet ner i halsen. Snyt dig försiktigt direkt efteråt med fortsatt framåtlutat huvud. Du kommer att känna dig klarare och fräschare ända upp i huvudet efteråt.

Det här är ett jättebra alternativ om man inte vill använda nässpray och dessutom sköljer du ut damm och pollen. Perfekt att ta till när pollensäsongen drar igång.

/Katarina