Grunden till en frisk och vacker hud är en frisk syramantel  – men vad är det egentligen? En mantel bär man som ett skyddande klädesplagg och det är likadant med syramanteln. Det är det skydd huden har mot yttre och inre angrepp.

Syramanteln består av en blandning av fettsyror, fettalkoholer, vaxer, mjölksyra och salter som huden själv producerar. Den bevarar hudens pH-värde som ska ligga, mellan 4,5 och 6, dessutom hindrar den att skadliga bakterier och mikroorganismer får fäste och orsakar hudsjukdomar och andra obalanser. Den hjälper också huden att bevara fukt och håller den mjuk och smidig.

Syramanteln är osynlig och ligger integrerad i det översta hudlagret, epidermis. Den finns överallt på kroppen, även i hårbotten. Trots att den är osynlig så känns det i huden om den tas bort eller förstörs. Du känner dig torr och stram efter rengöring t.ex.

Gör du ingenting utan låter huden vara, så känner du att huden efter en viss tid känns bra igen. Det beror på att syramanteln återbildas vilket går ganska snabbt i 20-års åldern och sedan allt långsammare med åren.

Att ständigt skada syramanteln ger onödigt slitage på huden och till slut kan den få bestående skador, vilket gör att huden åldras snabbare eftersom den saknar sin motståndskraft. Motsatsen däremot gör att huden kan arbeta som den ska med sina naturliga processer under natt och dag.

När huden är i balans har du heller inget behov av att smörja in dig med feta krämer på natten eller använda andra produkter som ska rätta till en skada vi själva orsakat.

Några vanliga orsaker till skada på syramanteln är användning av för starka och aggressiva rengöringsprodukter, (oftast dem som löddrar och uttorkande ansiktsvatten), peeling, produkter och behandlingar med syror, för mycket stark sol och långvarig inre och yttre stress.

Tänk på att detsamma gäller för de rengöringsprodukter du använder till kropp och hår. Det är så lätt att lägga fokus på ansiktsprodukterna och inte vara lika noga med resten.

Kolla upp att rengöringen i ditt favoritmärke inte innehåller något som torkar ut. Många tror att huden ska kännas lite sträv och tycker att det inte känns rent och fräscht när huden görs rent på rätt sätt, men det är bara en (o)vana.

/Katarina