Vi älskar växtbaserad nötmjölk och i dag finns det många olika varianter att välja på i matbutiken. Men du kan också göra din egen nötmjölk ganska enkelt. Låt dig inspireras av våra olika recept på egen mandelmjölk, cashewmjölk, havremjölk och solrosmjölk! 

Förutom att växtbaserade mjölkalternativ passar veganer och de som är känsliga i magen, så är nötmjölk ett allmänt mer hälsosammare alternativ till komjölk. En stor studie från Uppsala Universitet visar att man faktiskt lider risk att dö i förtid av vanlig animalisk ko-mjölk. Anledningen är att ett stort intag av komjölk utsätter kroppen för en skadlig kronisk låggradig inflammation. Forskarna tror att fenomenet kan ha sin grund i laktosen som finns i mjölken och kvinnor verkar vara de som löper högst risk för att drabbas. Läs mer på UNT.se >>>

Vi vill därför passa på att slå ett slag för de alternativ som faktiskt finns. De växtbaserade mjölksorterna är minst lika goda! Här finns några recept på hur du själv kan göra vardagen komjölksfri:

Gör egen havremjölk med hallon och vanilj

Recept: Gör din egen havremjölk >>>

Havremjölk är riktigt poppis att köpa färdig, men du kan också göra din egen havremjölk! Kolla in Hannas recept på hemmagjord havremjölk på länken ovan.

Recept: gör egen cashewnötsmjölk med smak av vanilj: 

Du behöver:
2,5 dl naturella cashewnötter
2 st dadlar, urkärnade
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver (inte vaniljsocker)
7 dl vatten
en nypa havssalt

Gör så här:

1. Skölj och blötlägg cashewnötterna i minst 8 timmar, gärna över natten.

2. Släng alla ingredienser i en mixer och kör tills allt är slätt. Cashewmjölken behöver inte silas. Förvaras svalt.

IMG_1256-2-1024x760

 

Recept: Maritas kylskåpskalla solrosfrömjölk >>>

Visst du att man kan göra egen mjölk av solrosfrön? Det kallas ibland för solmjölk eller solrosmjölk. Visst ser det gott ut? Spana in vår bloggare Maritas recept i länken ovan.

Recept: gör egen mandelmjölk med smak av vanilj + kanel

Recept: Hannas mandelmjölk med vanilj och kanel. >>>

Hanna gör en otroligt god mjölk på mandel som hon smaksatt med vanilj och kanel – perfekt när man längtar efter något sött. Och hur gott är det inte på sommaren i kallt kaffe?