Har du reflekterat över vad det egentligen är du förvarar i kylen och varför? Vissa saker hör inte alls hemma i kylen medan vissa absolut kan förvaras där men som egentligen inte är i behov av kyla…

En tumregel kan ju vara att du funderar på hur råvarorna förvaras i affären där du köper dem, är de inte kylda där så behöver de troligen inte kylas efter att du burit hem dem, eller hur? Vi listar några av de saker som inte behöver stå kylda, vissa kanske till och med får dig att höja ett ögonbryn!

Citrusfrukter
Citrusfukter kan du med fördel förvara i en fin fruktkorg på köksbänken! Inte bara ett tjusigt mäklarknep alltså! Citrusfrukterna behåller också sin arom och konsistens bättre i rumstemperatur!

Kaffe
Nej, varken ditt malda kaffe eller hela bönor behöver förvaras i kylen! Det viktigaste är att de förvaras mörk (typ i en burk) och tätt förslutet så inte aromen smiter ut.

Ägg
Jepp, köper du ägg från lanthandel så ska de förvaras i rumstemperatur. Ägg från affären kan du förvara mörkt och svalt eller i kylen, det spelar ingen större roll. Skillnaden mellan lantägg och äggen från affären är att affär-äggen kan sakna ett yttre skydd i form av ett hölje som skyddar äggen som lantäggen har.

Champagne
Faktum är att champagne ska förvaras torrt och svalt och bara kylas inför servering. Förvarar du den kallt länge kan korken tappa egenskaper som håller champagnens arom och bubblor på plats.

Avokado
Har du köpt avokado som behöver få mjukna till lite innan det är dags att äta upp dem så ska du absolut förvara dem i rumstemperatur! Har du köpt lite övermogen avokado kan du hacka upp den och frysa ned, perfekt att plocka fram när du vill göra god smoothie, glass eller guacamole!

Honung
Håller hur länge som helst i rumstemperatur. Förvarar du den i kylskåpet blir den hård och svår att hantera, den kan också skikta sig eller bli kristalliserad.

Hårdost
Hårdost funkar fint att förvara i rumstemperatur, den håller då i 1-3 månader. I kylskåpet håller den visserligen ännu längre…

Färska kryddor
Såklart, du skulle väl aldrig få för dig att ställa dina blommor i kylen? Färska kryddor kan du ställa på en ljus plats och vattna lite då och då!

Smör
Visst låter det konstigt? Men smöret håller i ungefär 10 dagar i rumstemperatur, i kylen håller det ungefär 3 månader.

Potatis
Förvara den i rumstemperatur så håller sig knölarna i en månad. Så om du inte bunkrar för en längre period så funkar det bra att ha potatisarna i en burk eller en skål.

Lök
Precis som potatis så håller lök finfint i rumstemperatur! Det viktiga är att det är torrt och luftigt!

Soya
Natriumrika varor som soja och asiatisk fisksås håller sig bra i köksskåpet. Saltet förhindrar tillväxt av bakterier och andra organismer som kan orsaka att den förstörs.

Inläggningar
Syltlök, inlagd gurka, cornichoner, surkål, inlagd rödlök, allt funkar i skafferiet. Inläggningen fungerar som ett konserveringsmedel, så du behöver inte kyla dessa.

Källa: eat this | mitt kök | svenska ägg

 

Mer läsning för dig:

Så får du en stenhård avokado att bli mogen på 10 minuter