Klädkedjorna i Sverige blir allt bättre på att ta ansvar och starta initiativ som främjar hållbart mode! 

Här om dagen skickade Lindex ut ett pressmeddelande om att de nu kommer att ta emot gamla textilier i alla sina butiker i Sverige och Norge för återvinning! Ett initiativ de startat tillsammans med Myrorna.

Redan sedan tidigare kan du lämna in textilier på bland annat Hemtex, Kappahl och H&M. Lindex har haft tex­tilin­sam­ling i ett begränsat antal av sina butiker sedan 2014, på H&M har detta funnits i samtliga butiker sedan 2013 och där får kunden en rabattkupong som uppmaning när hen lämnar in en påse med kläder.

Hemtex började med samma ”inlämning mot kupong-system” 2015 och även på Kappahl belönas du med rabatt vid inlämning i samtliga butiker. Förra året utmanade Kappahl designstudenter på textilhögskolan i Borås att skapa nya spännande kreationer av de gamla insamlade vilket resulterade i en utställning för att uppmärksamma insamlingen.

Utöver budgetkedjornas satsningar som bland annat innefattar just textilinsamling och kollektioner med ekologiska tyger så finns det många svenska modehus som också har ett aktivt hållbarhetstänk, för att bara nämna några så kommer en liten lista nedan:

Fillipa K
Stutterheim
Tretorn
Acne Studios
Fjällräven
Sandqvist
ELVINE
Cheap Monday
Nudie Jeans

Av: Lovisa Carlberg