Perioral dermatit. Ja, nu verkar det som att även jag fått perioral dermatit, men som jag lyckligtvis upptäckt i ett väldigt tidigt stadium. Jag har varit ovanligt röd och torr runt näsan, och dessutom haft blåsor som liksom inte vill försvinna. Jag hade ingen tanke på att det kunde vara perioral dermatit, utan snarare envisa finnar som aldrig ville försvinna.

Men de är inte konstigt alls att jag nu fått känslig hud, eftersom jag testar och byter hudvårdsprodukter ofta (kanske på tok för ofta…). Dessutom har jag exfolierat och solat mer än huden är van vid senaste månaden. De bra nyheterna är ju att det går att bli av med perioral dermatit, så det gäller bara att irritera huden så lite som möjligt.

Här finns ett bra inlägg om derioral dermatit som en av våra hudvårdsteraputer svarar på, läs här!

Det första jag nu gjort är att byta ut alla produkter till parfymfria, snälla produkter utan eteriska oljor. Jag använder inga exfolierande produkter (skrubbar, masker, rengöringar, syror mm) och undviker löddrande produkter. Allt jag använder nu är naturlig, ekologisk hudvård och undviker att sminka mig, för att rengöringsrutinen blir lättare. Smink gör att jag behöver använda dubbelrengöring eller starkare, löddrande rengöringar för att få huden ren – och nu vill jag ju undvika att göra för mycket med huden överhuvudtaget och därför är det bättre att vara utan smink.

Såhär ser min hudvårdsrutin ut:

# Organics by Sara Cleansing Oil Sensitive – rengöringsolja utan eteriska oljor och parfym. Olja rengör huden skonsamt och är riktigt snäll mot huden.

# Organics by Sara Lavender Water – ansiktsvatten som är ett rent hydrolat från lavendel, som ska lugna huden.

# Loelle Barbary Fig Oil – ren kaktusfikonfröolja, en olja som mer liknar ett serum. Jag älskar att använda denna olja istället för ögonkräm och just nu passar den extra bra.

# Organics by Sara Facial Oil Sensitive – mjukgörande och lugnande ansiktsolja utan eteriska oljor och parfym som även ska passa irriterad, känslig hud.

# M Picaut Calming Cocoon Cream – ett lugnande, vårdande balm med olika oljor, smör och vax på områden som behöver extra skydd.

# Weleda White Mallow Nappy Change Cream – en tjock, vit salva utan parfym och eteriska oljor. Salvan innehåller zink som motverkar inflammationer som jag smörjer då och då på utslagen.

Framöver kommer jag alltså inte testa så mycket ny hudvård tills min hud lugnat ner sig igen, och därefter testa hudvård i mycket lugn takt. Ni kommer se recensioner här och där, det är på produkter jag redan testat och recenserat innan jag fattade att jag har perioral dermatit.

Har någon av er perioral dermatit? Hur fungerar det för er? Hur behandlar ni den? ♥

perioral dermatit hudvård