Foto: Malin Göransson

Jag får ofta frågan om varför jag använder skönhetsprodukter med ekologisk och naturligt innehåll och med tanke på senaste tidens debatter och diskussioner kring ekologiskt så känns det aktuellt att dela med sig. 

Vad jag vet så finns det inga studier som säger att ekologiska produkter är bättre för huden – ja du läste rätt (men länka gärna i kommentarerna om du har hittat en). Däremot råder det väldigt delade meningar om vilka, oftast syntetiska, ingredienser som är ofarliga och farliga i hudvård – silikoner och parabener är säkert ingredienser ni känner igen och som det debatteras flitigt om. Förutom debatten om hur mycket av en produkt som faktiskt tas upp av kroppen (men uppenbarligen kan ju kroppen det eftersom t.ex. nikotinplåster, voltaren mm fungerar), så finns aspekten kring vad som händer med de ingredienser som spolas ut i miljön. Åh, och vi får inte glömma att nämna debatten om de ingredienser som kallas naturliga fast de tagits fram med hjälp av syntetiska processer.

Samtidigt finns det de som påstår att vissa ingredienser och produkter är giftiga och på andra sidan har vi de som gärna påpekar att eteriska oljor visst också är allergena. På detta har vi sen företagen som ägnar sig åt green washing och vill tjäna på konsumenters rädsla och okunskap (ja, vem kan egentligen tyda en ingredienslista utan en examen i kemi?) genom att profilera sig som naturliga eller ekologiska utan att vara det. Lägg till alla certifieringar och märkningar som är olika stränga på detta och det är inte svårt att förstå varför skönhetsbranschen är en djungel…

Det ENDA som kan vara 100 % ekologiskt är oljor, smör och vaxer. 
Så om en innehållsförteckning innehåller vatten kan produkten inte alltså vara helt ekologisk och behöver ha någon form av konserveringsmedel för att inte ruttna. Det finns OTROLIGT många produkter på marknaden som kallas för ekologiska fast de inte är det.

Jag personligen använder inte enbart produkter som är 100 % ekologiska – att enbart använda oljor, smör och vaxer är för min smak lite för enformigt. Visst är jag tveksam till syntetiska ingredienser och undviker dem i den mån det går men jag förstår dock varför vissa syntetiska ingredienser används, t.ex. syntetisk eterisk olja för sandelträ på grund av att den är utrotningshotad eller konserveringsmedel, ingen vill ha produkter med vatten som ruttnar eller hur?

Sen har jag även upplevt en stor förbättring i min hud sen jag mestadels uteslutit syntetiska ingredienser, min hud är inte längre galet torr och har fått lyster. Ju fler produkter med ekologiskt och naturligt innehåll jag testat, desto mer känner jag att de konventionella produkterna är överflödiga då jag får samma effekt med ekologiska produkter – jag föredrar produkter med en vegetabilisk bas istället för syntetisk, det är lyx för mig. Dessutom älskar jag dofterna från eteriska oljor och naturliga parfymer!

Detta är mina anledningar till varför jag väljer naturligt och ekologiskt:

– Miljövänligt och cirkulärt
– Mjuka, naturliga dofter
– Mindre torr hy
– Mer lyster i hyn

Jag tycker istället vi ska börja prata om medveten skönhet oavsett om man använder produkter med syntetiska eller ekologiska ingredienser – att man är medveten om varför man utesluter eller väljer att använda vissa ingredienser samt att vi slutar upp med alla dessa pekpinnar om vad en anser är rätt eller fel om andras konsumtion.

Hur tänker ni kring detta? Om ni använder ekologiska och naturliga produkter – varför gör ni det?