{"id":2144997719,"date":"2017-06-29T10:50:08","date_gmt":"2017-06-29T09:50:08","guid":{"rendered":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/detoxlife\/?p=2144997719"},"modified":"2017-06-30T08:26:17","modified_gmt":"2017-06-30T07:26:17","slug":"gor-din-egen-detoxretox-sommarmiddag-mina-basta-tips","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/detoxlife\/gor-din-egen-detoxretox-sommarmiddag-mina-basta-tips\/","title":{"rendered":"G\u00f6r din egen detox\/retox sommarmiddag – mina b\u00e4sta tips"},"content":{"rendered":"

N\u00e5gon g\u00e5ng i vintras b\u00f6rjade jag och Hanna<\/em> p\u00e5 Bj\u00f6rk and Berries<\/strong> att prata om att ha en midsommar fest f\u00f6r deras nya produkter. Vi vill helst att det skulle bli ett mindre event som p\u00e5minde om den midsommar fest man kan ha hemma eller p\u00e5 landet d\u00e4r folk som dyker upp allt eftersom.
\nJag tycker ju att balans \u00e4r nyckeln till att f\u00e5 n\u00e5got att bli bra eller m\u00e5 bra sj\u00e4lv d\u00e4rf\u00f6r bj\u00f6d jag med mig Andreas Bergman<\/em> kr\u00f6gare p\u00e5 Tjoget. Tjoget\u00a0<\/strong>blev vald till 25:e b\u00e4sta baren i v\u00e4rlden f\u00f6rra \u00e5ret. Han \u00e4r dessutom min valda familj\u00a0och en av den finaste m\u00e4nniskorna jag k\u00e4nner. Anledningen till att jag vill ha honom \u00e4r f\u00f6r att det skulle bli en fest som gick i detox\/retox tema. Lagom detoxig med min typ av mat, stil \u00a0men med hans grymma spritiga drinkar.
\nDock vet jag faktiskt inte vem av oss som \u00e4r det ena eller det andra, eftersom vi b\u00e5da lever efter samma motto. Det blev ca 45 g\u00e4ster som kom p\u00e5 \u00a0middagen som var p\u00e5 Ahouse.
\nJag b\u00f6jd in en del av g\u00e4sterna och Andreas sin del. \u00a0Inbjudan blev en saftig goodie bag som BB<\/strong> skickade inan. Vem vill gl\u00f6mma p\u00e5sen p\u00e5 festen n\u00e4r man ska ta sig hem p\u00e5 natten.
\nDe flesta k\u00e4nde varandra men jag f\u00f6rs\u00f6kte bords placera nya bekantskaper bredvid varandra.<\/p>\n

Ni som f\u00f6ljer mig vet att jag \u00e4lskar BB. Deras ide om att anv\u00e4nda det skandinaviska i r\u00e5varan som blir produkten \u00e4r viktig f\u00f6r mig eftersom jag tycker vi borde se oss om efter vad vi konsumera h\u00e4r i Skandinavien f\u00f6rst fr\u00e4mst, det finns s\u00e5 mycket bra h\u00e4r i v\u00e5r natur. Jag vill till\u00e4ga att jag \u00e4r inte f\u00f6dd h\u00e4r, flyttade hit som ton\u00e5ring och har haft det tufft att acklimatisera mig v\u00e4ldigt l\u00e4nge. Har i stundtals velat l\u00e5ngt h\u00e4rifr\u00e5n. Men med \u00e5ren s\u00e5 har jag l\u00e4rt mig att uppskatta det fina och bli v\u00e4n med det fyrkantiga.<\/p>\n

D\u00e4rf\u00f6r ville jag g\u00f6ra menyn s\u00e5 lokal som m\u00f6jligt. Under v\u00e5ren har jag varit p\u00e5 v\u00e4nners landst\u00e4llen ute p\u00e5 Eker\u00f6, ett annat utanf\u00f6r Nyk\u00f6ping och plockat granskott, syrener, harsyra, rosor, myror mm.
\nMin v\u00e4ninna Jessica Lyon<\/em> fr\u00e5n OdlingsTv<\/strong> ryckte in sista dagen och levererade ryssgubbe som \u00e4r en k\u00e5lv\u00e4xt och det nya heta p\u00e5 vildplock fronten. Daggk\u00e5pa, r\u00f6dm\u00e5la och en massa andra vilda v\u00e4xter.<\/p>\n

Agnes<\/em> fr\u00e5n Karshamra g\u00e5rd\u00a0<\/strong>levererade ny plockad purpur k\u00e5l, mangold i olika f\u00e4rger, salvia och mynta i blom. Allt anv\u00e4ndes till menyn eller som dekoration. Jag gillar att dekorera mina bord med det vi ska \u00e4ta s\u00e5 att g\u00e4sterna kan se, k\u00e4nna och lukta p\u00e5 r\u00e5varan.<\/p>\n

Menyn var n\u00e4stan vegansk dock s\u00e5 ville jag l\u00e4gga in och servera vanlig sill.
\nJag \u00e4ter sj\u00e4lv allt och \u00e4r en stark f\u00f6respr\u00e5kare av att inte f\u00f6lja n\u00e5gon diet och kunna \u00e4ta fritt. Gillar inte alls den trenden d\u00e4r man l\u00e4gger upp vad man inte \u00e4ter. Tycker det \u00e4r ledsamt att vi ska identifiera oss med negationer.
\nDet \u00e4r s\u00e5 mycket finare och positivare att sprida vad man gillar att \u00e4ta eller l\u00e4rt sig tycka om. Det jag vill sprida till unga tjejer, killar och alla \u00e5ldrar \u00e4r att egentligen n\u00e4r de stunder infinner sig n\u00e4r man k\u00e4nner sig os\u00e4ker, svag, deprimerad eller k\u00e4nner som att man inte r\u00e4cker till. Just d\u00e5 beh\u00f6ver man inte ta bort n\u00e5got utan snarare l\u00e4gga till vad man gillar och m\u00e5r bra av.
\nEnligt min blod grupp ska jag \u00e4ta k\u00f6tt, fisk och b\u00e4r och jag lovar n\u00e4r jag h\u00e5ller det m\u00e5r jag b\u00e4ttre och ser 10 \u00e5r yngre ut, det finns liv under huden. Fast egentligen om jag ska vara helt \u00e4rlig\u00a0m\u00e5r b\u00e4st n\u00e4r jag inte t\u00e4nker alls p\u00e5 vad jag f\u00e5r i mig utan f\u00e5 v\u00e4lja fritt.<\/p>\n

Midsommar menyn.<\/strong><\/p>\n

F\u00f6rr\u00e4tt:<\/p>\n

Inlagd aubergine med granskott och fr\u00f6n.
\nSill med granskott.<\/p>\n

Huvudr\u00e4tt:<\/p>\n

Mini sm\u00f6rg\u00e5s t\u00e5rtor med myra fr\u00e5n Eker\u00f6.<\/p>\n

Dessert:<\/p>\n

R\u00f6da och vita jordgubbar med kakao s\u00e5s, r\u00f6dbetsgroddar, r\u00f6llika och verbena blommor.<\/p>\n

Drink meny<\/strong><\/p>\n

F\u00f6rdrink:<\/p>\n

Swedish summer sour, Absolut Vodka, Lilac Syrup ( sommarens blommor ner kokade med socker ), citron och soda. Toppad med fl\u00e4der.<\/p>\n

Banks Martini aka Cold Brew Martini, Absolut Vodka, It\u00b4s Cold Brew, Tabago Estate chocolate liquor och socker.<\/p>\n

Retox nubbe, Absolut Vodka och svenska jordgubbar. Sjukt god och livsfarlig.<\/p>\n

I mellan r\u00e4tterna hade jag gjort detox shots f\u00f6r att sk\u00f6lja munnen.<\/p>\n

Detox shots<\/strong><\/p>\n

Citron och ingef\u00e4ra.<\/p>\n

Potatisvatten och pressad chili.<\/p>\n

Pressad morotsblast och gurka.<\/p>\n

Recepten kommer nedan till maten kommer h\u00e4r.<\/p>\n

\"Mor\u00f6tter

Mor\u00f6tter och r\u00e4disor som stod p\u00e5 borde kunde man \u00e4ta av hela middagen<\/p><\/div>\n

Till den inlagda aubergine beh\u00f6ver du.<\/strong><\/p>\n

1 stor aubergine<\/p>\n

2 r\u00f6dl\u00f6kar<\/p>\n

3-4 mor\u00f6tter<\/p>\n

1 dl pumpa fr\u00f6n<\/p>\n

1 dl solrosfr\u00f6n<\/p>\n

2-3 msk senapsfr\u00f6n<\/p>\n

7 lagerblad<\/p>\n

12 kryddpeppar korn<\/p>\n

10 vita pepparkorn<\/p>\n

2 st nori ark<\/p>\n

1 2 3 lag-1 dl \u00e4ttika 12 %<\/p>\n

2 dl socker jag anv\u00e4nder vanligt vitt ekologiskt, har pr\u00f6vat med kokossocker men sorry vitt \u00e4r b\u00e4st.<\/p>\n

3 dl vatten<\/p>\n

Lite salt<\/p>\n

Sk\u00e4r upp auberginen i strimlor. Koka sen i 10 minuter i saltat vatten. Samtidigt kan du r\u00f6ra ihop lagen, se till att sockret sm\u00e4lter in i v\u00e4tskan. Blanda i \u00f6rterna och fr\u00f6na. Bryt ner nori arken och l\u00e4gg i.
\nKyl auberginen innan du l\u00e4gger till den. L\u00e5t st\u00e5 m\u00f6rkt och svalt i ca 1-1\/2 vecka.
\nJag hade \u00e4ven i granskott och rosenblad. Till den vanliga silen byter du bara ut auberginen till inl\u00e4ggnings sill.<\/p>\n

 <\/p>\n

\"IMG_9994\"

Inlagd aubergine blir vegan sill, h\u00e4r med granskott<\/p><\/div>\n

Till f\u00f6rr\u00e4tten serverades f\u00e4rskpotatis och en kr\u00e4m med cashewn\u00f6tter och alger. Det blir en fin havssmak med algerna sen n\u00e4r du servrar r\u00e4tten.<\/p>\n

Cashewkr\u00e4m med alger beh\u00f6ver du.<\/strong><\/p>\n

3 dl bl\u00f6tlagda cashewn\u00f6tter
\n1 probiotika kapsel
\n1\/2 dl kimchi spad (kan uteslutas)
\n1\/2 dl n\u00e4ringsj\u00e4st
\n1 citron zest och juice
\n2 dl vatten
\n4 msk kallpressad \u00e4ppelcidervin\u00e4ger
\nN\u00e5gra stammar av dulse alger eller krossad wakame ca 1 dl, bl\u00f6tt l\u00e4gg dulsen innan.
\nSalta efter din smak n\u00e4r du mixar. L\u00e5t st\u00e5 m\u00f6rkt i rums temp \u00f6ver natten. Kyl i ca 12 h innan servering.<\/p>\n

Till sm\u00f6rg\u00e5st\u00e5rtan anv\u00e4nde jag helt vanlig toast, desto billigare desto b\u00e4ttre enligt mig. Gjorde glutenfria alternativ s\u00e5klart. Men l\u00e5t dig inte luras ibland \u00e4r det inte den finaste, dyrast r\u00e5vara det som passar r\u00e4tten.<\/p>\n

Till sm\u00f6rg\u00e5s t\u00e5rtan beh\u00f6ver du.<\/strong><\/p>\n

Cashew kr\u00e4m med t\u00e5ng kaviar.<\/p>\n

2 dl cashewn\u00f6tter
\n2 citroner zest och juice
\nLite salt
\n2 kapslar probiotica.
\nVatten
\n1 burk t\u00e5ng kaviar<\/p>\n

Mixa allt utom t\u00e5ng kaviaren. Tills\u00e4tt vatten n\u00e4r du mixar beroende p\u00e5 hur du vill ha kr\u00e4men men g\u00f6r den inte f\u00f6r l\u00f6s. L\u00e5t st\u00e5 \u00f6ver natten i rums temp. Kyl i n\u00e5gra timmar och blanda sen i kaviaren.<\/p>\n

P\u00e5 borden fanns det r\u00e4disor i olika f\u00e4rger och mor\u00f6tter att \u00e4ta under middagen. Mor\u00f6tterna var s\u00e5 fina att jag gjorde en pesto p\u00e5 blasten f\u00f6r att ha i sm\u00f6rg\u00e5st\u00e5rtan.<\/p>\n

Morotsblast pesto<\/strong><\/p>\n

2 dl pumpafr\u00f6n
\nBlast fr\u00e5n 1 knippe
\nSalt
\n1 vitl\u00f6k
\nRapsolja, k\u00e4nn av n\u00e4r du mixar med ca 1 1\/2 dl
\n1 dl n\u00e4ringsj\u00e4st
\n1 citron zest och juice<\/p>\n

Mixa och kyl.<\/p>\n

Jag r\u00f6kte \u00e4ven hyvlade mor\u00f6tter i vatten med r\u00f6kpulver, senapsfr\u00f6n, dillfr\u00f6n, \u00e4ppelcidervin\u00e4ger och salt. Men hyvla mor\u00f6tter och anv\u00e4nde dem som de \u00e4r. Det \u00e4r sv\u00e5rt att f\u00e5 tag p\u00e5 r\u00f6kvatten eller pulvret. Eller hitta p\u00e5 egna fyllningar.
\nL\u00e4gg sm\u00f6rg\u00e5st\u00e5rtan med dessa r\u00f6ror i mellan br\u00f6dskivorna. Jag stansade ut dem s\u00e5 de blev runda br\u00f6dbitar innan vi la dem p\u00e5 tallrikarna.
\nToppa med hyllad gurka och r\u00e4disa. Blommor och tomat halvor.
\nG\u00e4sterna fick frysta myror, en helt fantastisk smak upplevelse. Skandinaviens citrongr\u00e4s, citron och lime i smaken.<\/p>\n

\"Mini

Mini sm\u00f6rg\u00e5st\u00e5rtor med blom blad och myra<\/p><\/div>\n

 <\/p>\n

\"IMG_0114\"<\/p>\n

\"IMG_0009\"<\/p>\n

 <\/p>\n

Jordgubbar i choklad.<\/strong>
\n1 dl kokosolja utan smak
\n1\/2 dl honung eller agave
\n1 dl kakao pulver
\nR\u00f6dbetsgroddar
\n\u00c4t bara blommor och vilda \u00f6rter<\/p>\n

Sm\u00e4lt oljan och mixa sen det s\u00f6ta och kakao pulvret i en mixer. Spritsa \u00f6ver s\u00e5sen och pimpa med blommorna. R\u00f6dbetsgroddar, jordgubbar och kakaos\u00e5sen \u00e4r en HIT.<\/p>\n

 <\/p>\n

\"Jordgubbar,

Jordgubbar, blommor och kakaos\u00e5s<\/p><\/div>\n

 <\/p>\n

Tack till alla som kom! TackAndreas Bergman!!!!
\nTack Hanna och g\u00e4nget p\u00e5 Bj\u00f6rk & Berries.
\nTack Ahouse, Absolut Vodka, It\u00b4s Cold Brew, Pompettes Dryckeshandel, Karshamrag\u00e5rd, Odlingstv, Eyes shut Island f\u00f6r alla dalah\u00e4star vi m\u00e5lade under middagen. Pepita som var min h\u00f6gra hand, Rodebjer f\u00f6r min gudinne kaftan, Cuv\u00e9e Madame och Dj Masha!
\nUtan er ingen fest och n\u00e4sta \u00e5r blir det \u00e5ka av igen.<\/p>\n

 <\/p>\n

\"IMG_0012\"<\/p>\n

 <\/p>\n

 <\/p>\n

 <\/p>\n

 <\/p>\n

 <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

N\u00e5gon g\u00e5ng i vintras b\u00f6rjade jag och Hanna p\u00e5 Bj\u00f6rk and Berries att prata om att ha en midsommar fest f\u00f6r deras nya produkter. Vi vill helst att det skulle bli ett mindre event som p\u00e5minde om den midsommar fest man kan ha hemma eller p\u00e5 landet d\u00e4r folk som dyker upp allt eftersom. Jag tycker ju att balans \u00e4r nyckeln till att f\u00e5 n\u00e5got… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":18,"featured_media":2144997729,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[85,139,156,10,99,81,1,103,128],"tags":[3,28,42,63,80],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/detoxlife\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2144997719"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/detoxlife\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/detoxlife\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/detoxlife\/wp-json\/wp\/v2\/users\/18"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/detoxlife\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2144997719"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/detoxlife\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2144997719\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/detoxlife\/wp-json\/wp\/v2\/media\/2144997729"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/detoxlife\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2144997719"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/detoxlife\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2144997719"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/detoxlife\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2144997719"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}