{"id":2144997666,"date":"2017-04-12T08:50:24","date_gmt":"2017-04-12T07:50:24","guid":{"rendered":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/detoxlife\/?p=2144997666"},"modified":"2017-04-12T19:11:31","modified_gmt":"2017-04-12T18:11:31","slug":"flexitarianens-aterkomst","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/detoxlife\/flexitarianens-aterkomst\/","title":{"rendered":"Flexitarianens \u00e5terkomst."},"content":{"rendered":"
\u00c5r 2003 valdes ordet flexitarian som det mest anv\u00e4nda ordet i USA. Det \u00e4r s\u00e5 underbart att jag helt missat det h\u00e4r ordet och vad det st\u00e5r f\u00f6r eftersom det faktiskt beskriver det jag vill f\u00f6rmedla allra b\u00e4st. N\u00e4r man \u00e4r en flexitarian \u00e4ter man fr\u00e4mst en v\u00e4xt-baserad kost med inslag av k\u00f6tt. D\u00e5tidens flexitarian sk\u00e4mtades det friskt om eftersom det mest innebar att man \u00e5t en vegansk kost men kunde t\u00e4nka sig att \u00e4ta n\u00e5got onyttigt imellan \u00e5t, plocka russinen ur kakan s\u00e5 att s\u00e4ga. Nyttigt i veckan onyttig p\u00e5 helgen brukar mest leda till en berg och dalbana i matsm\u00e4ltning systemet och inre stress. Men nu n\u00e4r flexitarianen kliver upp p\u00e5 scenen igen \u00e4r det med ett helt annat t\u00e4nk. Tr\u00f6tt p\u00e5 och farm f\u00f6r allt f\u00f6rvirrad av de dieter som presenteras i ett st\u00e4ndigt fl\u00f6de om hur man ska \u00e4ta “r\u00e4tt”. Sm\u00f6r och kokos \u00e4r de best\u00e5ndsdelarna i den vegansk och k\u00f6tt\u00e4tande matlagningen som f\u00e5r allt att smaka gott men ocks\u00e5 likadant. Missf\u00f6rst\u00e5 mig r\u00e4tt jag \u00e4lskar sm\u00f6r och kokos men skulle g\u00e4rna se att alla de andra smakerna fick ta plats p\u00e5 tallriken och paletten i munnen. Att folk v\u00e5gade experimentera med r\u00e5varans egna smaker. Det som ocks\u00e5 finns med p\u00e5 menyn \u00e4r k\u00f6tt, fisk, \u00e4gg, mj\u00f6lk, mycket gr\u00f6nsaker och frukt. Men dagens flexitarian v\u00e4ljer gr\u00e4s uppf\u00f6tt lokalt k\u00f6tt, fisk som inte h\u00e5ller p\u00e5 att bli utfiskat och gr\u00f6nt som \u00e4r i s\u00e4song och n\u00e4rodlat.<\/p>\n Vi v\u00e4ljer sm\u00f6r, ghee, kokos och andra oljor men aldrig bara en utav dem. Smaken vi vill uppn\u00e5 och olika n\u00e4ringsinneh\u00e5ll g\u00f6r att det beror p\u00e5.<\/p>\n Vi v\u00e4ljer att \u00e4ta allt och sl\u00e4nga f\u00f6rhoppningsvis inget. Vi hittar inspiration i alla k\u00f6k men f\u00f6rs\u00f6ker att inte l\u00e5ta “fusion food bli confusion food<\/strong>” och v\u00e4ljer mer lokala s\u00e4tt att hitta r\u00e5varan till recepten.<\/p>\n N\u00e4r jag var i Barcelona var jag p\u00e5 Flax and Kale som skriver p\u00e5 menyn att de serverar just denna typ av r\u00e4tter. Super fint st\u00e4lle men tyv\u00e4rr r\u00e4tt dyrt om man t\u00e4nker p\u00e5 vad r\u00e5varor kostar egentligen h\u00e4r nere och hur att den vanlige spanjoren inte tj\u00e4nar s\u00e5 mycket. St\u00e4llets g\u00e4ster var fr\u00e4mst turister och bloggare. Men jag gillar grundk\u00e4nslan, min kille kunde \u00e4ta n\u00e5got, jag med.<\/p>\n
\nP\u00e5 den tiden \u00e5t jag helst bara raw food och f\u00f6rs\u00f6kte vara vr\u00e5l vegan. Jag \u00e4lskar att man alltid kan l\u00e4ra sig n\u00e5got nytt och att n\u00e4r man f\u00f6rs\u00f6kt finna n\u00e5got missar man ibland allt annat runt omkring. D\u00e4r den riktiga kunskapen ligger.
\nP\u00e5 sanskrit heter det aparigraha<\/em> vilket kan tolkas som att sl\u00e4ppa taget lite om sina behov och m\u00e5l f\u00f6r att n\u00e5 inre insikt.<\/p>\n
\nB\u00e4ttre \u00e4r att hitta ett lagom hela tiden.<\/p>\n
\nTr\u00f6tt p\u00e5 att g\u00e5 ut och \u00e4ta\/laga mat och f\u00e5 till en m\u00e5ltid som alla kan \u00e4ta utan att f\u00f6rst\u00f6ra sina dieter. Det finns fortfarande f\u00e5 restauranger som har kunskap att serverea en m\u00e5ngsidig meny som inte fr\u00e4mst best\u00e5r av sm\u00f6r eller kokos.<\/p>\n
\nV\u00e5ra grundsmakerna \u00e4r s\u00f6tma, s\u00e4lta, surhet, beskt, umami och sen har vi olika smak-uppleverser metallsmaken, torrt, str\u00e4vt, br\u00e4nnande, beh\u00f6vande, het, kylande och kall samt andra olika temperatur.
\nN\u00e4r jag googlar p\u00e5 restauranger som serverar en flexetarisk meny s\u00e5 finns alla dessa best\u00e5ndsdelar med.
\n<\/span>Tyv\u00e4rr finns de flesta st\u00e4llena i Kalifornien och Australien men jag skulle vilja sl\u00e4nga in att den sydeuropeiska vardags maten \u00e4r en aning \u00e5t samma h\u00e5ll.\u00a0<\/span><\/p>\n