Lyxen med allt laga mycket mat hemma är att det finns saker i kylen jämt. Nu när jag  är insnöad hemma med en förkylning betyder inte det att menyn ser trist ut. Så kära följare: laga mer mat hemma!
Sätt av en dag när du lagar bulken så går det snabbare de dagarna du inte hinner eller är som nu när jag är sjuk.
Durra-grynen som jag använde till vego-burgaren här kokades i bulk och sen frös jag in dem i portioner.
 
Veganska burgare på durra-gryn
 
2 dl kokade durra gryn
1 portabello svamp
1 liten morot
1/2 stjälk selleri
1/2 purjolök
ca 3 msk kok vatten från durra grynen
2 lagerblad
1 tsk oregano
1 nypa timjan
Lite olja att steka med
3 msk krossade chiafrön
 
Koka durra grynen enligt förpackningen, men spara lite vätska. Haka upp svampen, moroten, sellerin och purjon i små kuber.
Fräs allt i 5 minuter i en panna med lite salt, peppar och de andra kryddorna. Dra ner värmen till 3° och häll på vätskan från durran.
Ta av pannan från spisen och häll allt i en bunke med durran. Tillsätt de krossade chia-fröna och blanda med händerna tills du fått en bra smet.
Ta ca 1 dl av smeten och gör små burgare av dem. Låt stå i kylen i minst 1 timma, bästa resultat är om du gör smeten dagen innan.
 
Jag steker mina burgare i en panna i ca 5 min sen låter jag de bli genom varma i ugnen, ca 10 minuter.
 
Här använde jag aubergine halvor som bröd men ta det du gillar. Jag hade en massa lyxigt i kylen så det blev också rökt cashew ost, picklade senapsfrön, tomat, radicchio sallad, chili sås, stekt zucchini blomma och picklade shiso på. Men det går lika bra med klassiker som isbergs-sallad, tomat och salt gurka.
 
Lycka till!
 
Sjukdom betyder inte att jag äter dåligt

Sjukdom betyder inte att jag äter dåligt