När jag fick ett uppdrag av Robert att skriva om framtidens mat till magasinet Contributor var det insekterna som var i centrum. Jag har länge velat pröva dessa små djur framförallt för jag hört at de ska vara en sån delikatess.

I Sverige är insekter inte klassat som mat och det kallas novelty food på engelska, men i länder som Mexico, Syd Amerika, Afrika och Asien är de ett vanligt inslag i folks kostcirkel. Om man frågar dem vilken som är deras favorit insekt så förstår de inte vad man menar eftersom där är det klassat som föda, vilken råvara som helst.

Nu när jag smakat mig igenom ett axplock av småkryp för att kunna skapa recept till ovan nämnda tidning håller jag med. Med rätt metod så blir det gott, till och med super gott. En helt ny värld av smaker öppnas upp, konsistenser lika så.
Det viktiga blev presentationen så “normala ögon” skulle kunna tycka att det såg aptitligt ut.
Vi äter redan massa små godis färgat av lös och honung är bi spya.

Jag kallar det “The sugar coated version” eftersom det är maskerat i något som vi inte relaterar till småkryp.

Den mentala biten hur vi ser på insekter med äckel, är den svåraste barriären att kliva över när man skapar rätter och recept.
Vi äter en sån liten del av både växter, djur och lika samma gäller det med insekterna. Bara ytterst få av jordens kryp bör hamna på tallriken.

Därför kallar jag dessa små utomjordiskt liknande djur mat kedjans haut couture! Precis som ostron, kaviar och skaldjur.

Många som experimenterar med insekter säljer det som en protein booster. Men egentligen behöver vi inte ett protein pulver till. Vill du ha mer protein och inte äta animaliskt bör du lära dig vilka plantor som har likvärdigt närings innehåll.
Jag vill understryka att vi har redan tillräckligt med föda på jorden, vi är bara efter med hur den bör fördelas och tas tillvara på.

Vatten är den mest exklusiva drycken vi har och växt baserad föda bättre för naturen och människan. För att vi ska kunna leva globalt borde vi handla mer lokalt. Balance is key!

Nå väl nog med pekpinnar. För mig som är vill närma mig känsliga ämnen genom att få folk att med lust och nyfikenhet förändra invanda beteenden, är den konstnärliga biten det som hjälper mig mest.
Smak, färg, textur.
Precis som det psykedeliska glaset var ett kul sätt att få folk att äta mer växt baserat, långt bort från dieter. Det serverades i vin glas med blommor på.
Närheten till råvarans ursprung är det viktiga inte kalori innehållet.

Det blir mycket roligare att äta på det sättet oavsett vad du väljer.

Nedan ser du små rätter jag gjort där smaken och konsistensen var det jag utgick ifrån. För recept och mer om framtidens mat kan du köpa Contributors senaste nummer HÄR.

Foto: Fredrik Skogkvist!

myra

 

myrstack