Den här nötfria kakan tar ca 30 – 40 minuter att sätta i formen sen måste den kylas i minst 12 timmar men då sköter den sig själv så receptet är enkelt.
Hittar du inte ätbara blommor så går det lika bra med mynta och mer bär!

 

Till botten behöver du:
4 dl solrosfrön
10 medjool dadlar
4 msk lucuma pulver
1 dl doftfri kokosolja
1 tsk salt
5 msk kakao
1 tsk vanilj pulver

Blötlägg solrosfröna över natten. Skölj av och torka på ca 250 grader i ungen i 10 minuter. Börja med att köra fröna i matberedaren tills de är mer som ett mjöl. Samtidigt smälter du kokosoljan på lågvärme. Mixa ihop allt i matberedaren och tryck ut i en kakform. Använd händerna.

Till fyllningen behöver du:

5 dl kokosmjölk
1 msk agar agar
1 1/2 msk kall pressad äppelcider vinäger
2 citron
4 msk agave
1 tsk vaniljpulver
2 msk kokosolja

Värm kokosmjölken med agar agar och kokosoljan i ca 10 minuter, stormkoka inte!
Riv citronerna, du ska bara använda zesten under tiden du värmer kokosmjölken. Tillsätt alla ingredienser och häll i kakformen. Jag brukar sätta min i frysen i ca 6 timmar. Du kan även kyla kakan men då tar det längre tid.
Fryser du kakan glöm inte att ta fram den några timmar innan du ska servera den. Ta fram kakan och dekorera med havtorn, blomblad och mynta.
Havtorn är mitt nya favorit bär. Så gott och nyttigt.

Ett tips när du skär upp frysta kakor är att inte skära i vanliga tårtbitar utan skär mindre bitar i små diamant formar längst ut först och jobba dig inåt kärnan. Kakan är alltid varmast i kanten och du slipper en isbit i mitten!
Dessutom så mycket vackrare att lägga upp på glastallrikar.

Lycka till!

 

Kokos cheesecake med blomblad

Kokos cheesecake med blomblad

IMG_E0515