katten

 

Även känsliga magar kan må bra med lite extra TLC.

Om jag får tag på bra kokoskött gör jag kokos-kefir eller yoghurt hemma. Magen mår bra, framförallt så här års när immunförsvaret kan hamna på svaj.

Även om du är känslig för laktos, mjölksockret, så kan det funka med just kefiren. De bra bakterierna och jästen äter upp det mesta av sockret. Använd en växtbaserad mjölk som bas, kokos, havre, nöt eller bovete.
Kokosvatten funkar det med.

Jag gjorde en sats häromdagen, kallpressade citrongräs och citron att smaksätta den färdiga kefiren med.

Till denna sats behöver du:

350 g kokoskött

7-8 dl renat vatten eller kokosvatten

6 g kefir puder

1 tsk vanilj

1/2 kryddmått salt (valfritt)

1 msk honung eller annat sötningsmedel

Mixa allt tills det är en mjuk krämig vätska, du bestämmer själv hur tjock du vill ha den. Kefir gryn hittar du på Gryningen eller använd puder från nature aliments, du hittar länk HÄR

Låt stå mörkt, i rums temp under ett tyg eller kaffe filter i minst 24 timmar. 

Kyl innan du serverar.

Det här receptet är fritt från gluten och raffinerat socker.

Vill du läsa mer om kokos kefir och få lite inspiration hur du kan servera den se HÄR och HÄR.