Häromdagen gjorde jag en chili på jack fruit. Jack fruiten smakar som en blandning mellan banan och ananas.
Fruktköttet är lite segt och har bra tuggmotstånd som är perfekt när man vill göra veganska rätter utan att behöva använda processade soja produkter. Man kan göra växtbaserad pulled pork och jag la även in den som sill.

Den är släkt med mullbäret och växer bla i Indien. Jag minns att när jag var i Mysore och yogade, att de sålde det stora lite taggiga frukterna längs med gatorna. Här i Sverige köper jag den på bit vilket räcker. En hel frukt kan vara lika stor som halva mig och kostar runt 500 – 600 kr.

Jack fruit chili

10 bitar av jack fruit ca 250 g

1 gul lök

1 tsk kakao smör

1 tsk raps eller annan olja

1 msk tamari

2 medjool dadlar

1/2 msk rökt paprika pulver

1/2 msk chili flakes

1 morot

1/2 röd paprika

2 kvistar mynta

1 dill kvist

Jag köper mina kryddor på välsorterade butiker som har varor från mellan östern. Ibland på Kista grossen eller i en butik vid Nytorget på söder.

Börja med att ta fram alla råvaror och en järn panna. Mandolina löken tunnt och hacka upp jackfruiten i små bitar, dela dem på hälften för perfekt storlek.
Hacka upp moroten och skär paprikan.

Värm pannan och lägg i kryddorna först. Rör runt tills oljorna kommit ut och tillsätt sen kakao smöret och oljan.
Lägg i löken stek tills den smält ihop med kryddorna. Tillsätt jack fruiten, morots bitarna, tamarin och dadlarna.
Låt allt puttra under lock i ca 15 minuter. Rör om då och då.

Hacka upp örterna.

För att servera chilin gör en sallad med vatten melon i och annat grönt. Lägg upp allt på en tallrik och dressa med myntan och dillen.

Vill du ha andra recept och tips finns det i fanzinet Sauvage som jag gav ut för några veckor sedan. Du hittar Sauvage på Papercut, Konstig bokhandel, Eye Shut Island i gamla stan och i min web shop på tictail här.

Recept som raw lasange provencal, psykadeliska glaset och raw mango maccarons.

IMG_2296