Bättre sent en aldrig…
Här kommer receptet på den tomat buljong vi levt på här hemma i en månad, inspirerad av Cafe Nizza på söder.
Jag gjorde en stor laddning och frös sen in små påsar med 2 portioner i varje.

Anledningen till att jag inte bloggat på ett tag eller publicerat utlovat recept är att jag jobbat för mycket. Tog på mig mer egna jobb när annat blev framskjutet.
“Keeping your day jobb” är bra men ibland blir det för mycket. Jag trivs med att ha lite av de där fast punkterna men glömmer bort att en kreativ hjärna slutar aldrig att jobba. För att sen bli påmind när jag ligger sömnlös på nätterna och undrar hur hamnade jag här.

Livets resa tog mig till en Bikram klass för ett par veckor sedan när hela min kropp behövde värme. Jag har inte praktiserat Bikram på nästan ett år. Det blir mest Ashtanga och Yin yoga eftersom jag kan utöva dem hemma.
Klassen var ledd utav en av mina favorit lärare och tillika valda familje medlemmen “Soffan” på DuCalme.
Jag yogade försiktigt och tog inte ut en enda rörelse. Stannade långt innan min gräns var nåd. Jag gillar att yoga just så här, helst när jag står längst fram i salen för att vissa att man INTE BEHÖVER TA UT SIG!
Ofta är det en sån hets där framme och man glömmer bort att de elever som står där är vägvisare för de som står bakom.
Du gör yoga för dig själv, är din egen bäst lärare och tillsammans med en lärare som Soffan blir klassen allt igenom holistisk. Dessutom kan man som yoga lärare alltid lära sig något nytt.
Det finns tillfällen när jag varit med om klasser eller kurser när jag inte fattat tycke för det som lärts ut.
Får du vara med om en sådan klass släpp den, snacka inte så mycket om den efter. Det finns säkert någon som gillar det du inte gillar och vi behöver inte mer negativ energi i världen.
Säg till dig själv, då vet jag i vilket fall vad jag inte vill ha.
Jag var lite yr under klassen, mitt låga blodtryck bli ännu värre när jag är stressad. Efter klassen låg jag kvar länge i vilan, lyssnade på min andningen och kände efter.
Gick ut och satte mig för att vänja mig med temperaturen i luften. Sen såg jag stjärnor, allt blev svart och jag vaknad av att en man talade engelska till mig och sa att jag skulle massera mina fötter. You need blood in your feet.
Blodet sprutade från ett jack i höger ögonbryn och mina redan fylliga läppar hade en ännu mer markant amor båge. Efter 15 minuter och 3 skivor vattenmelon kunde jag duscha och ta mig hem.
Kommer alltid ha ett ärr i ögonbrynet för att påminna mig om hur mänsklig jag är och får inte sola på den punkten under hela sommaren. Vi får väl se i Syd Italien hur det går med den….
Jag vill understryka att yogan gjorde inte det här hör ofta historier om hur folk skyller skador på något som hänt i yoga salen.
Jag är min egna maskin och jag kör den! ANSVARET ÄR MITT OCH DÄR I LIGGER OCKSÅ LÄRDOMEN.
I tre dygn efteråt kändes det som jag var en liten mysig gelé klump och de flesta knutarna i bröst och nacke var borta ett tag i alla fall.

Nog om det.

Här kommer receptet. Om du har en torkugn kan du även göra wraps till rullar med en del av pulpan, jag gjorde en stor sats så det räckte till bägge.

3 kg tomater
1 dl äppelcider vinäger med moder
1/2 dl gurkmeja juice
4 vitlöks klyftor
7 lagerblad
1 knippe basilika
2 färska chilifrukter
1 dl rörsocker socker + tomat är magi
Lite salt
Mixa allt tills jämt. Dra pulpan genom en nötmjölks påse. Frys in i små påsar eller torka på ett torkugns papper i 24h ca 45°.
Jag använde buljongen som bas till pasta såser, miso soppa, bara buljongen som den var och när nästan inget fanns kvar drygade jag ut med mer basilika mixat med vatten, vitlök och oliv olja som jag sen silade.

Lycka till!

Yoga scared

Yoga scared

 

gnocchi basil

gnocchi basil

 

tomato bay leaves

tomato bay leaves

 

tomato miso

tomato miso

 

tomato skin

tomato skin