I förra veckan gjorde jag en frukost catering. Enligt säsong blev det både en härlig pumpa-spread och till overnight-oatsen en äpple och pumpa-kompott.
Jag kokade även ekologiska ägg som man kunde rulla i en mix av rostade sesamfrön, chiliflakes, slat och nori-alger. Även grönjuice och kaffe från Kersh Kafferosteri.
Allt var gluten-fri men inte vegan.

Jag vet att alla älskar det numera klassiska avokado smörgåsen men jag ville försöka tänka till lite och använda mig av något mer lokalt som är i säsong. En pumpa-spread är super enkel att göra och färgen blir vackert orangen, passar fint på rågbröd med lite grönt och kanske en blomma på.

Till overnight-oatsen eller kallgröt som det egentligen heter på svenska bakade jag av pumpa och äpplen i ugn för att sen mixa med min variant på pumpa-paj kryddor.

 

Pumpa-spread

1/2 lite pumpa
2 msk valfri olja
1 dl näringsjäst
1 dl cashewnötter
salt och peppar efter egen smak

Baka av pumpan i ugnen på 200° i ca 40 min. Vänd skärsidan ner mot en oljad plåt alternativt bakplåts papper så slipper du skära upp den rå.
När den är klar kan du lätt skära upp den och ta bort kärnorna. Skär i lite minder bitar. Låt bitarna svalna helt.

Mixa i en mixer med de andra ingredienserna tills du får en mjukkräm. Lägg i en glasburk och ta fram när du är sugen på en skiva bröd. Krasse, vitlöksgroddar eller fin hakad grönkål är super gott till.

 

Äppel och pumpa-kompott

3 msk kokosolja
5 äpplen
1/2 pumpa
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1/2 tsk nejlika
Lite riven muskotnöt

Baka av kokosolja, äpplen och pumpan i ugnen ca 200 grader i 15 min. Eller gör som ovan och baka av halva pumpan innan så slipper du skära upp den rå.
Mixa med resten av ingredienserna.

Låt svalna. Står sig i ca 1 v i kylen!

 

Lycka till!

 

Kersh Kafferosteri hittar du HÄR.

 

Äpple & pumpa-kompott

Overnight oats med äpple och pumpa-kompott

 

Pumpa spread

Pumpa spread