Glutenfritt
PIZZA RUSTICA ( See below for english version )
Jag gjorde den här pizzan för ett repotage i tidningen Gourmets majnummer med fotografen Fredik Skogkvist som tar de mesta av de bilder jag inte tar själv på mig eller maten jag tillreder.
En grönsakspizza gjord på botten av en ugns- torkad raw pizzadeg.
BOTTEN:
3 dl groddat bovetemjöl
2 dl ljusa chiafrön
2 dl mandel
1⁄2 tsk havssalt
1⁄2 dl surkål
1⁄2 dl kombucha
2 msk kallpressad olivolja
TOMATSÅS:
1 morot
1 vitlök
4 dl soltorkade tomater
1 citron, finrivet skal och saft 1 tsk finhackad färsk chili 1⁄2 tsk havs salt
2 msk agavesirap TOPPING:
2 dl nötost
1 msk basilikablad
2 dl pepprig rucola
2 väl mogna tomater
1⁄2 gul lök
1 liten fänkål
1⁄2 tsk svartpeppar
2 endiver
DU BEHÖVER OCKSÅ: mixer
2 bakplåtspapper
1 Värm ugnen till 30°. Mixa bovetemjöl, chiafrön, mandel och salt noga. Mixa surkål, kombucha och olja separat. Knåda ihop mjölblandningen och surkålsblandningen till en slät deg.
2 Dela degen i två och kavla ut bitarna till rundlar mellan bakplåtspapperen. Lägg rundlarna på ugnsplåt och torka i ugn över natten med ugns- luckan på glänt.
3 Tomatsås: Skala moroten och riv den fint. Skala alla vitlöksklyftorna. Hacka de soltorkade tomaterna fint. Blanda samman morot, tomat, citronskal och citronsaft. Tillsätt chili, salt och agavesirap. Pressa ner vitlöken och blanda sam- man.
4 En timme före servering: Värm ugnen till 30°. Bre nötosten på pizzabottnarna, lägg på basilikan och toppa med tomatsåsen. Torka i ugnen med ugnsluckan på glänt.
5 Skiva tomat, lök och fänkål tunt. Ta ut pizzorna och toppa med tomat, lök, fänkål och rucola. Mal över svartpeppar.
6 Servering: Skär pizzan i trekantiga bitar. Lägg upp pizzan ihop med endiveblad på en stor tallrik. Lägg varje pizzaslice i ett blad och ät med händerna.
Pizza rustica
I made this pizza for the swedish magazine Gourmet in it´s May issue with photographer Fredik Skogkvist who takes most of the pictures of the food I make and of me.
A vegetable pizza made with an oven dried raw pizza dough.
Crust:
3 cups sprouted buckwheat flour
2 cups light chia seeds
2 cups almonds flour
1/2 tsp sea salt
1/2 cup sauerkraut
1/2 cup kombucha
2 tablespoons cold-pressed olive oil
1 Preheat the oven to 40 °. Mix buckwheat flour, chia seeds, almond flour and salt thoroughly in mixer. Mix sauerkraut, kombucha and oil separately. Place in a bowl mix and knead the 2 doughs together.2 Divide the dough in 2 and roll out the pieces into circles between the backing sheets. Place them on a baking tray and dry in the oven overnight with the oven door a bit open.