Jag brukar spara mandel krafset när jag gjort mandel mjölk. Om jag inte hinner använda krafset direkt torkar jag det eller fryser in.

I julas hade jag all tiden i världen och gjorde det här ost knäckebrödet samma kväll. Enkelt och gott till soppor, sallader, ost och chark brickor. Det kanske kan bli perfekt side dish på nyårs menyn.

Är du nöt allergiker byter du ut krafset till groddat och mixat bovete. Just det här receptet kräver att mandeln eller bovetet är blött från början.

Mandelknäcke med ost

Du behöver:

3 dl mandel krafs eller groddat och mixat bovete. Det räcker med att bovetet ståt över natten, blivit ordentligt sköljd och sen mixat.

1 msk bakpulver.

2 1/2 dl ost. Jag använder helst gruyere eller väster botten ost.

2 msk olivolja.

Lite Kombucha eller vatten för att göra det lättare blanda.

10 små tomater.

Rosmarin, rose peppar och grovt salt att toppa med.

Blanda krafset eller bovete mixen med bakpulvret. Vänd i resten av ingredienserna, förutom 1/2 dl ost. tomaterna och örterna. Platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Vill du använda tork ugn gör du samma sak.

Skär tomaterna i små halvor. Dekorera brödet med dem. Pensla med lite olivolja, strö över osten, örterna och saltet.

Sätt på ugnen innan på 225°. Ställ in plåten med brödet i ugnen i ca 10 – 15 min. Helst varmluft och håll lite koll. Jag gillar att sätta på grillen de sista 3 min.

Vill du göra brödet helt vegan gör du en cashew ost eller kräm. Recept finns HÄR.

Andra glutenfria recept HÄR.

 

mandel bröd