Förra påsken åkte jag med Yogaakademin för att laga mat till alla yogisar på påskkursen i Bretagne. Vi bodde på Chateau Du Grandval som drivs av ett svenskt par.

Varje dag börjades med te och en frukt, sen yogade alla. Jag gjorde en växt baserad brunch och till lunch/middag blev det vegetariska rätter där det mesta var tillagat på en öppen eld i det lilla slottet.

Om du får chansen att tillreda mat på öppen eld ta den. Just grönsaker som rotselleri, blomkål och andra rotfrukter får en härlig rökig smak. Jag la vad vi skulle äta på kvällen med örter i eldfasta kärl på elden på morgonen så var de redo att äta på kvällen.

Eftersom nästan ingen var hel vegan så gjorde jag även omeletter, olika ägg sallader, bakade äpplen i getmjölk och sista kvällen fick yogisarna som vill vara med i köket. Då blev det risrullar men också ostron i mängder. Det var ostron säsong och jag lärde dem hur ostronen skulle öppnas och vilka såser som passar bäst till. De som ville drack vin.

För mig som äter allt är det så här jag vill hålla yoga läger i framtiden. Där platsen kursen hålls på inte blir ett ställe där vi identifierar oss hela tiden med vad vi inte äter.

Jag förstår att det är viktigt för allergiker att veta vad som är i maten. Men det blir lätt hysteriskt med allt glutenfritt och andra termer som används främst i försäljnings syfte.

Från båda hållen känner jag vad jag kallar mat racism fortfarande, köttisar och veggisar fast ingen är bättre eller sämre pga vad den äter och många rön saknar den erfarenhet en individ själv kan skaffa om sig själv. Jag trodde i många år att jag var intolerant av det mesta men det visade sig mest bestå av ångest och stress kring mat. Jag är känslig mot all mat som innehåller antibiotika tex ägg. Men undviker jag de så funkar min kropp och jag är lycklig. Att hitta balans är nyckeln.

Ägg är en av huvud ingredienserna i citrus kakan jag bakade på lägret. Se till att du vet var äggen kommer ifrån och köp ekologiska mandariner, clementiner eller apelsiner, man använder skal och allt. Den här kakan kan du även göra med citroner. Du behöver ca 2 apelsiner eller 4 mindre citrus frukter.

Koka dem i 2 timmar på svag värme, se till att vattnet inte kokar bort. När de kokat klart skär du citrus frukterna i hälften och tar bort alla små kärnor.

Sätt på ugnen på 225° och smörj en form med valfritt matfett.

Till kakan behöver du:

2-4 citrusfrukter.

6 ekologiska ägg

5 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vanilj

2 1/2 dl av valfri sötningsmedel, kokos socker eller björksocker fungerar utmärkt

Vispa upp alla äggen och tillsätt mjöl, bakpulver, vanilj och sockret. Antingen kan du mixa i de uppskurna citrus frukterna eller använda mixer. Jag kan tycka att att inte använda mixer gör kakan mindre bitter.

Sätt in i ugnen i 1 timma, men lägg folie på efter 30 minuter så den inte bränns.

Servera med syrad grädde eller kokos grädde.

Lycka till!

IMG_9338