Det lila bäret

Jag har samarbetat med Camille och Andrea i snart 3 år. Macacos är ett familjeföretag som vurmar för bevarandet av Amazonas och lokalbefolkningen.
De har som alla små företag jobbat hårt för att få ut sin produkt. Jag minns en gång när jag skulle hämta acai i något gigantiskt frys rum någonstans. Där stod de i overaller och packade kartonger med det frysta lila bäret, ca 1 ton av det.

Efter att de besökt Amazonas uppmärksammade de ett stort behov av vårdcentraler närmre de befolkade områdena. Eftersom det är så långt mellan byarna började de stödja uppbyggandet av ambulansbåtar för att kunna ge invånarna första hjälpen under transport till sjukhusen.

Att acai är bra för oss vet vi men många påpekar att vi har svenska bär som har snarlika egenskaper. För mig finns det hållbarheten i produkten ändå, man får välja sina extra här i livet.

Macacos är ettlitet familjeföretag som ger tillbaka och sprider något som är bra för både kropp och själ. De utbildar oss om ett land långt bort här ifrån, hur de tar hand om de sina och bevarar naturresurserna.

Acai bäret är en stor export vara i Brasilien och är en så kallad “wild harvested” produkt. Trädet kan bara växa i vegetationen som djungeln erbjuder vilket gör att de behåller den för att kunna bevara acain.

Den lila blomman

Skogsviolen som jag dekorerat den här skålen med kan du hitta i naturen nu på försommaren. Den växer i skogsbryn, parker och dikesrenar. Blombladen är lite njurformade och de är luktfria.

Acai skål med skogsviol.

2 pers

2 pkt fryst acai
1 avokado
2 dl kombucha
1 tsk vanilj
3 st medjool dadlar

Mixa allt. Häll upp i en skål och dekorera med det du har. Blommor, pulver, groddar eller bär. Här har jag använt rå kakao från min vän Viktor Ingmarsson. Jordnöts smör, dadel sirap och lingon pulver.

IMG_0912