Det är bara att erkänna: smör är gott. Men det kanske inte är så nyttigt som vi skulle önska att det vore. Därför är det så bra att Ghee finns. Känner du till Ghee? Om inte, så kommer du snart bli mycket glad och rusa till affären.

 

Vad är Ghee?

Ghee är ett annat ord för klarifierat smör! Det finns både mejeribaserat och vegetabiliskt. Till skillnad från ”vanligt” smör som vanligen har en fetthalt på runt 80% så är Ghee 100% fett. Det har en nötig smak och går att hetta upp till höga temperaturer utan att få en bränd smak. Ghee har i tusentals år använts i det Indiska köket och är in vital del av Ayurveda och Ayurvedisk läkekonst.

 

Varför är Ghee så bra?

Det som vi tycker är lite extra bra med just Ghee är att det är laktosfritt. Det är också fritt från Kasein som är en annan typ av mjölkprotein. Det är inte så många som känner till att de kan vara känsliga mot just kasein.

Ghee liknar kokosolja i både konsistens och näringsvärde. Det smakar ungefär som brynt smör med en något nötaktig ton och i det flesta fall kan det bytas ut rakt av i ett recept där smör angetts som ingrediens. Ghee har också ett mycket imponerande näringsinnehåll, även om det är i första hand består av mättat fett!

De som lider av IBS, glutenintolerans, eller har nedsatt sköldkörtelfunktion kämpar ofta för att få i sig tillräckliga mängder av vitamin A, eftersom vitamin A är en fettlöslig förening (alltså svår att absorbera). Vitamin A är dock viktigt för en korrekt bentillväxt och för ditt immunförsvar, en brist på vitaminen kan leda till ganska allvarliga följder. När du får i dig Ghee hjälper den extra höga fetthalten (i jämförelse med andra vegetabiliska fettkällor) att vitamin A absorberas lättare.

Ghee är också rikt på vitamin E, en av de viktigaste antioxidanterna som bidrar till att hålla dina celler återfuktade och vitala, vitamin E balanserar också hormon- och kolesterolnivåerna i kropp!

De flesta av oss vet att solens strålar hjälper kroppen att producera D-vitamin, något som vi i mörka årstider kan känna av. Det kan faktiskt vara ganska svårt att få i sig vitamin D när solen lyser med sin frånvaro… Men i Ghee finns det, hur bra?!

Det här är bara några av fördelarna med Ghee, visst blev du lite sugen på att testa?

 

Mer läsning om hälsosam kost:

Därför ska du äta lingon oftare.

Därför ska du äta regnbågsmat.

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>