Freekeh är den nya quinoan om vi får tro alla trendiga matkonton i sociala medier och hälsobloggar! Den här trendiga råvaran är såklart ingen nyhet egentligen men det har fått ett sinnessjukt uppsving och nu kanske du vill veta varför – och är värt att testa? Scrolla vidare så får du koll, här är 7 saker du behöver känna till om Freekeh.

 

1. Du kanske inte hört om just Freekeh? Men det benämns också ibland som Frikeh eller Farik – kärt barn har många namn!

 

2. Det här har länge använts i det nordafrikanska köket och i mellanöstern.

 

3. Tyvärr så är Freekeh inte glutenfritt, så om du är känslig mot gluten är det inte ett alternativ för dig.

 

4. Freekeh bestär av grön durum som soltorkas, rostas och gnuggas för att få sin goda karaktäristiska smak.

 

5. Det arabiska namnet ”Farīk” kommer ifrån själva framställningsprocessen, namnet betyder ungefär ”torkad/gnuggad”.

 

6. Freekeh häller dig mätt länge då det innehåller långsamma kolhydrater och har ett lågt GI-värde, längre än både couscous och basmatiris, vilket också gör det bra för dem med diabetes.

7. Kolla in och jämför näringsinnehållet här:

Freekeh – näringsinnehåll per 100 g
353 kalorier
60,8 gram kolhydrater
14,9 gram protein
2 gram fett
12,9 gram fiber
31 milligram zink
32 milligram järn
3,4 milligram koppar
370 milligram kalcium
110 milligram magnesium

Quinoa – näringsinnehåll per 100 g
120 kalorier
21,3 gram kolhydrater
4,4 gram protein
1,9 gram fett
2,8 gram fiber
1,09 milligram zink
1,49 milligram järn
0,19 milligram koppar
17 milligram kalcium
64 milligram magnesium

 

 

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt vid nästa köp >>>