Vi träffar inspirerande profiler som berättar om sin syn på skönhet och som delar med sig av sina bästa skönhetstips och -tricks. Denna vecka har vi intervjuat Cecilia Lassfolk – utbildad specialpedagog och diplomerad kost- och näringsterapeut som driver populära bloggen Morotsliv, som innehåller härliga lifehacks för hälsa och hållbar livsstil. Cecilia är dessutom hälsoinfluencer, föreläsare och entreprenör.

Berätta lite kort om dig själv?
– Jag heter Cecilia Lassfolk, men de flesta känner mig som Ila. Jag är utbildad specialpedagog och diplomerad kost- och näringsterapeut och jobbar idag som entreprenör med eget företag. Jag driver sedan 2010 bloggen Morotsliv och mina sociala kanaler vid samma namn på Instagram, Facebook, Pinterest, Youtube osv. Jag är också den ena halvan i podden ”Fanny och Ila – om hållbar livsstil och holistisk hälsa” där naturlig och giftfri skönhet är återkommande teman.

Vad måste alltid finnas i din sminkväska?
– I min sminkväska finns alltid en bra foundation, ögonfransböjare och mascara, mineralögonskugga, en brynpenna och ett läppstift.

Hur lång tid lägger du på din skönhetsrutin varje dag?
– Det blir ca 20 minuter allt som allt. Jag brukar köra oil pulling med kokosolja och aktivt kol i 10 minuter under tiden jag gör min morgonrutin: jag börjar med att torrborsta kroppen för att få igång lymfsystemet, blodcirkulationen och få bort gamla döda hudceller. Det tar ungefär 5 minuter. Sen tvättar jag ansiktet, återfuktar och sminkar mig på ca 5 minuter. Det brukar bli mascara, brynpenna och ibland ett neutralt läppstift. Sen på kvällen tvättar jag ansiktet och smörjer in med serum och nattcreme och det tar max 5 minuter. En gång i veckan kan jag sätta upp emot en timme på eget hemmaspa med ansiktsmasker, inpackningar, örtbad och sånt.

Har du några beauty-knep som du tycker fler borde känna till?
– Att dricka tillräckligt mycket vatten varje dag och äta extra näring för huden. Jag sätter till exempel alltid en matsked kollagen i min kaffekopp på morgonen och tar kosttillskott varje dag.

När känner du dig som allra snyggast?
– Måste nog vara efter vinterbad med bastu. Man känner sig som en ny människa efteråt!

Vilka är dina favoritmärken?
– Jag gillar ju att göra produkter själv från grunden, men jag använder också olika märken. Mina favoriter just nu är Mádara för rengöring och fukt, Organics by Saras härliga hudoljor och smink från Maria Åkerberg. För håret använder jag Bruns produkter.

En produkt du inte skulle kunna klara dig utan?
– Ringblomssalva!

 

Din största skönhetsmiss genom tiderna?
– Det måste ha varit när jag i tonåren skulle permanenta håret och det blev som segt tuggummi. Det var en närmast traumatisk upplevelse.

Vad lägger du fokus på i din make up?
– Ögonen. Jag brukar oftast slänga på lite mascara även om jag inte sminkar mig i övrigt. Och om det blir full make up är det även då ögonen som får mest uppmärksamhet.

Vad är skönhetslyx för dig?
– Att få en heldag, själv eller tillsammans med några väninnor, och göra ett eget hemmaspa. Att vinterbada eller få ligga och njuta i en varm badtunna med badsalt med örter och blomster, basta bastu och göra ansiktsmasker och avsluta med pedikyr och manikyr. Och så goda smoothies på det!

Bästa tricket för att känna sig lite extra snygg?
– Jag älskar lockigt hår. Jag brukar fixa mina lockar enkelt och skonsamt fixade genom att snurra torrt eller lätt fuktat hår och låta det lockas under natten. Man känner sig lite extra snygg nästa dag då man släpper ut alla lockarna.

Det sägs att skönhet kommer inifrån, hur tänker du kring sambandet mellan kost och skönhet?
– Det är en självklarhet för mig. Det är också något jag föreläser om sen många år. Huden är en spegelbild av hur din kropp mår på insidan. Tarmens hälsa är extra viktig. Det är också viktigt att få i sig ett brett spektrum av näringsämnen varje dag så att kroppen har de byggstenar den behöver för att sköta om reparationer och upprätthålla sina funktioner.

Vad gör du för att ta hand om din mentala hälsa?
– Jag älskar mitt jobb och har oftast en hög energinivå. För mig är det därför viktigt med en bra balans för att inte drabbas av utmattning, såsom hände 2009. För att ta hand om min mentala hälsa fokuserar jag först och främst på näringsrik mat. Men också styrketräning, löpning och yoga väldigt viktigt, och för att få balans mediterar jag regelbundet.

Vad är avkoppling för dig?
– Jag kopplar gärna av med något kreativt projekt. Jag gillar både att bygga saker från grunden och att handarbeta med virkning eller sömnad. Men jag gillar också att lära mig nya saker. Nu i höst ska jag testa på makramé!

Är det viktigt för dig att välja naturliga/ekologiska produkter?
– Definitivt! Eftersom jag vet att huden äter allt jag sätter på den, så är jag väldigt noggrann med innehållet i de produkter jag väljer.

Följ Cecilia här:
Hemsida: https://morotsliv.com
Sociala mediakanaler: @morotsliv
Podcast: https://fannyochila.com

Mer läsning för dig:
Hudforskaren Johanna Gillbro: ”Vad du äter spelar minst lika stor roll för hudhälsan som hudvård”
Mikaela Bjerring: ”Hälsan, huden & miljön mår bäst av ekologiska produkter”
Vår nya bloggare Emmi Snicker: ”Jag älskar att testa nya beauty-produkter”