Många passar på att ge sig ut och jogga på sommaren och nu kan du göra det och samtidigt ta hand om miljön. Plogging heter ekofitnesstrenden som innebär att man joggar samtidigt som man plockar upp skräp. Bra för hälsan – och för miljön!  

 

För ett par år sen ”uppfanns” plogging i Sverige av multisportaren Erik Ahlström (@erikahlstromsweden) som efter 20 år i Åre flyttade tillbaka till Stockholm och såg hur smutsig huvudstaden hade blivit. Han startade därför jogginggrupper som samtidigt plockade upp skräp. Att plogga har nu blivit ett begrepp och det finns i dag flera plogging-grupper runt om i världen.

– Vi i Sverige framställs i internationella medier som måna om naturen och som innovativa men jag skäms över hur mycket vi smutsar ner. Det är jag-mentaliteten som bidrar och även att det produceras mycket mer plast nu än för fem-tio år sedan. Mikroplasterna tar död på haven och hamnar i maten på våra tallrikar, säger Erik Ahlström till SVT. 

 

Att plocka upp skräp samtidigt som man är ute och joggar är inte bara ett bra sätt att röra på sig- med extra knäböj! – det ger också en grym känsla av att kunna hjälpa till med nedskräpningen. Och plogga kan man göra både i stan och ute i skog och mark.

Vår ökade användning av plast- och engångsartiklar har gjort att våra sopberg ökar, och med den även nedskräpningen. Enligt Håll Sverige Rent har nedskräpningen ökat på våra stränder men även i städerna. Här kan ni läsa deras rapport.

 

Vad behövs när man ploggar? 

• Handskar – bra att ha om du inte vill smutsa ned händerna, eller skada dig på ev vassa föremål som du plockar upp.

• Påse – du behöver något att lägga skräpet i, kanske en nedbrytbar avfallspåse? Påsen kan du sen slänga i sopkorgar eller sortera på återvinningsstationer.

 

Varför ska man plogga? 

• Hälsan mår bra av rörelse!

• Plasten ökar i samhället och den behöver tas om hand och inte ligga ute på gator eller i naturen.

• Djuren riskerar att skadas av plast i miljön – så du hjälper dem på traven.

• Samhällskostnaderna minskar om du hjälper till med nedskräpningen.

• När miljön är renare upplever de som bor i den att man känner sig tryggare.

Läs mer och engagera dig på plogga.se 

plogging