I SAMARBETE MED RISENTA   

Idag är det många som av olika anledningar utesluter gluten ur kosten. En vanlig missuppfattning är att det är krångligare att baka med glutenfria produkter – men det stämmer inte. Här är sex smarta tips som gör det enklare att baka utan att använda gluten.

Har du aldrig bakat med glutenfria produkter förut så kommer du märka att det är annorlunda än att baka med de vanliga mjölsorterna vete, råg och korn. Gluten gör att degen blir smidigare och får bra jäsegenskaper – men det finns glutenfria alternativ och smarta knep som ger samma effekter.

1. Så får du till den perfekta degen

Istället för gluten kan du i din deg använda fiberrikt psylliumhusk tillsammans med stärkelserika mjölsorter. Med de rätta proportionerna skapas en elasticitet i degen, så att den kan knådas. Om du vill ha en smidigare deg är en bra riktlinje att tillsätta 1-2 msk psylliumhusk per 5 dl degvätska.

2. Lösare deg – ett smart knep

Det vanligaste sättet att baka glutenfritt är att göra en lösare deg, nästan som en smet som sedan hälls ner i en brödform. På så sätt är det många gånger enklare och går snabbare att baka glutenfritt. Och gott blir det också!

3. Goda glutenfria alternativ – istället för vetemjöl

Teffmjöl och durramjöl är två glutenfria mjölsorter som går att använda till både basmatlagning och bakning – perfekt som alternativ till vetemjöl i till exempel mjuka kakor, pajdeg och pannkakor. Bakverk och bröd gjorda av teff- och durramjöl får en ljus färg, och påminner om bakverk gjorda av havremjöl färgmässigt. Båda mjölsorterna har dessutom liknande bakegenskaper som havremjöl.

4. Vikten av rätt dosering

Var noga med doseringen när du bakar glutenfritt. Väg hellre än mät mjölet, då det är viktigt att få rätt mängd mjöl för att degen ska bli som tänkt. Om du inte har en våg, tänk på att hälla mjölet luftigt i måttet och undvik att skaka måttet.

5. Så hanterar du degen på rätt sätt

För att hjälpa degen att jäsa är det viktigt att få in ordentligt med luft. För att lyckas med det behöver du arbeta igenom degen ett tag – gärna 10-12 minuter. Om du vill spara på krafterna kan du istället för att knåda degen för hand använda en köksassistent eller elvisp.
Om du ska baka en paj eller småkakor kan du behöva kavla degen, vilket kan vara lite klurigt. Ett tips för att göra det enklare är att lägga degen mellan två ark bakplåtspapper och sedan kavla degen utanpå bakplåtspappret.

6. Glutenfritt alternativ till ströbröd

Om det står att du ska använda ströbröd i receptet kan du istället prova med sesamfrön, solroskärnor eller boveteflingor. Till de söta kakorna – testa kokosflingor som ger en härligt krispig yta.

Brett sortiment av glutenfria produkter

Risenta har sedan många år tillbaka ett brett sortiment av glutenfria produkter. Det är främst olika slags mjöl som naturligt är fria från gluten. Läs mer om sortimentet på risenta.se. Här kan du också inspireras av flera goda glutenfria recept!