Ja det här med banankaka är nästan som en liten kärlekshistoria.

Man behöver förstå vad det är som gör… att det känns i hela kroppen… och man behöver helt enkelt prova lite olika recept innan man träffar rätt.

Jag har träffat rätt med Sofia Woods härliga recept. Hon är verkligen en riktig stjärna på recept-himmelen.

Det här är inte det nyttigaste receptet jag delar, men ack så gott det är.

Bara gör det och njut riktigt ordentligt. Jag lägger gärna lite jordnötssmör på toppen…

Visste du att just bananer innehåller tryptofan! Det är en aminosyra som är viktigt för att kroppen ska kunna tillverka serotonin och melatonin. Som hjälper dig att sova gott.

Dessutom så innehåller bananer magnesium. En viktig mineral som skapar lugn och ro i kroppen.

Här kommer receptet på Sofia Woods goda banankaka.

100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
5 mogna bananer, varav 4 mosade och 1 delad på längden
3 1⁄2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1⁄2 tsk salt
1⁄2 tsk äkta vaniljpulver
1⁄2 tsk malen kanel
smör + potatismjöl till formen

Till servering: jordnötssmör och flingsalt

Värm ugnen till 175°. Smörj en brödform (cirka 25 x 12 cm) och mjöla den med potatismjöl.

Vispa smör och strösocker med elvisp tills det är vitt och fluffigt. Vispa upp äggen, rör ned 4 mosade bananer och häll sedan ned blandningen i smörsmeten. Vispa till en fluffig smet.

Blanda alla torra ingredienser väl i en skål.

Rör ned blandningen – lite i taget – i smeten.

Häll smeten i formen och toppa med den delade bananen med snittytan uppåt.

Grädda tills brödet är gyllenbrunt, cirka 60 minuter. Låt svalna och servera i tjocka skivor.

Servera med jordnötssmör och flingsalt.

Variation
Rör också ned en näve grovhackad mörk choklad eller hackade nötter, till exempel valnötter eller mandlar, i smeten. Det går också bra att skikta ner lite kakao i mjölet för en chokladbanankaka.