Dom flesta av oss mår bra av att få i oss lite extra proteiner.

Proteiner är faktiskt livsviktiga för kroppen och kallas ofta för kroppens byggstenar eftersom de används för dels bygga nya celler men också för att reparera olika vävnader i kroppen.

Vad sägs om litet kraftpaket som innehåller massor av proteiner, omega-3 och  mineraler?

Det är ju förstås chiafrö som jag pratar om. Chiapudding gled in och gjorde succé i många hem, för några år sedan.

Sen hade något…fröet glömdes bort lite grann.

Detta lilla kraftfulla frö kommer från en planta med det latinska namnet Salvia hispanica. Det växer vilt i både Mexico och Guatemala, men odlas ofta i stora delar av Sydamerika.

Nu är det dags att göra nya upptäckter med det här fröet.

Två saker som jag har lärt mig är:

  1. Fröet behöver blötläggas innan användningen för att kunna tillgodogöra sig näringen.
  2. Om du vill kunna ta upp dess rikliga innehåll av Omega-3 så behöver dom slås sönder i en mixer.

Jag har ändrat mina rutiner numera och ser nu till att alltid ha en burk med blötlagda chiafrön i kylen. Det blir en trögflytande gelé efter några minuter.

4-5 msk chia blandas med några dl vatten, rör runt några gånger under ca 5 min. skiva på locket på burken och ställ in den i kylen. Den håller sig ca 2-3 dagar i kylen.

När du ska fixa din smoothie häll på ett par msk av chia-gelén och mixa ihop med dom andra ingredienserna.

Vips så har du en protein-fylld smoothie med massor av lättupptaglig omega-3 på köpet.

Om du dessutom ser till att lägga med lite extra bladgrönt, ju mörkare färg ju bättre, så boostar du med ytterligare bra näring och proteiner.