Nu står den på vårt bord… en frasig och väldoftande grönkålspaj med chévre och valnötter.

Bara GÖR den!! Så otroligt god och enkel rätt att göra.

Du behöver mjöl, smör, salt, grädde eller mjölk, färsk grönkål, gul lök, vitlök, chevre och valnötter.

3 dl mjöl, 100-125 gr smör, 1 tsk Himalaya salt, 1 msk iskallt vatten. Nyp ihop mjöl, salt och smör till en deg tillsätt 1 msk kallt vatten och knåda ihop till en deg. Sätt ugnen på 225 grader.

Låt degen vila i kylen medan du förbereder fyllningen. Ta ca 300-400 gr färsk grönkål som du sköljer och drar bort dom mjuka bladen från stjälkarna. Hacka bladen grovt och ställ åt sidan.

Finhacka 1 gul lök och 1 hel solo vitlök. Fräs lökblandningen mjuk i smör. Lägg åt sidan. Lägg i en klick smör till och fräs grönkålen mjuk. När den har fått lite färg så häller du i lökblandningen och låter det fräsa ihop. Salta och peppra.

Knäck 4 ägg i skål och fyll på med 4 dl valfri grädde eller mjölk. Vispa ihop. Krydda med salt och peppar.

Nu tar du fram degen och antingen kavlar ut den eller så trycker du ut den i en pajform. Jag använder en med höga och löstagbara kanter.

Förgrädda i ca 225 grader i tio minuter.

Häll i grönkål och lökblandningen i botten och häll sedan på äggstanningen. Smula sedan ca 100-150 gram getost över pajen. Strö sedan ca 1 dl hackade valnötter över hela härligheten och grädda i 175 grader i ca 40 minuter.

Kommer du ihåg varför grönkål var så nyttigt?

Grönkål innehåller, förutom massor av nyttiga fibrer, vitaminer och mineraler också ett ämne som heter ALA som omvandlas till de nyttiga omega-3- fettsyrorna DHA och EPA.

Dessutom så är den fullproppad av glukosinolater, som aktiverar utrensande enzymer i levern.