Tänk så många fantastiska bär, frukter och grönsaker vi har ute i vår natur!

Proppfulla med både näring och smak, och dessutom helt gratis.

Just nu hänger det fullt av vackra och nyttiga nypon på nyponbuskarnas grenar t.ex.

Visste du att nypon innehåller 50% mer C-vitamin än apelsiner? Dom är dessutom fyllda av karoten som är förstadiet till A-vitamin.

Och det vet ju vi hud-nördar vad det gör för hyn! Det är både reparerande, antiinflammatoriskt och dessutom så hjälper den huden att hålla sig elastisk.

Proppade med skyddande antioxidanter gör detta bär till ett av naturens egna super-food.

Så har du möjlighet att ta dig ut i skogen och själv plocka nypon så gör det! Ta på dig handskar som skyddar mot taggarna bara.

Väl hemma igen så rensar och sköljer du bären. Lägg dom på en plåt och och låt dom torka sakta i ca 50 gradig ugn. Beroende på mängd så tar det mellan 12-24 timmar. Jag brukar stänga av efter ca 8-10 timmar och sen låta dom torka på eftervärme under natten.

När dom är torkade så mixar jag dem. Nu har jag turen att ha en stark mixer så det blir ett fint resultat. Har du en lite svagare mixer så kan du sila kärnorna från nyponpulvret och använda dem till att koka te på!

Jag häller mitt nyponpulver i en vacker burk och blandar det i smoothie, på gröten eller som smaksättning när jag bakar.

Du kan göra din egen nyponsoppa genom att blanda pulvret i kokande vatten och smaka av med lite honung.

Åsa Waak