Det känns som fler och fler känner igen uttrycket hjärndimma.

Tillfällen då vi saknar energi, eller har svårt att fokusera, göra val, inte komma ihåg namnet på folk…ja du fattar, det där som drabbar oss alla mer eller mindre.

Orsakerna till den här upplevelsen är oftast associerade med perioder av stress, ibland också sjukdomar.

Ett vanligt fenomen är att vi hela tiden överstimulerar vår hjärna. Arbetar utan att ta pauser och koncentrerar oss på flera stimuli på samma gång.

Och när vi kontinuerligt stimulerar vår hjärna med massor av inputs hela tiden, så kommer vi dessvärre inte få en större och mer kapabel hjärna, utan en trött hjärna som gärna och tid och otid ”kopplar bort” sig.

Känner du att din hjärna ”kidnappar” dig, så kan behöver du antagligen göra en del förändringar i ditt liv.

Ja vad kan man göra då?

  • För det första så behöver du se över din stressnivå och göra en plan för vad som är rimligt för dig. Det här brukar vara det svåraste för dom flesta. Stress är ofta djupt rotat i oss och också en del av människans bekräftelse. Här är det bra att ha ett bollplank så man lättare kan få en rättvis bild av vad som är rimligt och orimligt.
  • Sömnen är en grundläggande faktor att se över. Du behöver 7-8 timmar per natt för att kropp och knopp ska hitta en balans som är bra. Sömnbrist ligger bakom många depressioner och hjärndimma.
  • Hur ser din kost ut? Se över kosten och se till att ge dig själv bra näring. Komplettera med kosttillskott för att boosta upp hälsan. Det kanske är så att du behöver lägga lite mer tid i köket. Gör din matlagning till en meditativ stund.
  • Hur mycket tid spenderar du i naturen? Varför inte satsa tid på en kravlös och lugn återhämtning med ett skogsbad. Forskning har visat att naturen har en läkande effekt på människans psyke. Om du undrar hur skogsbad går till så kan du läsa mer om det här.