Vilken underbar kombo va?

Choklad och jordnötssmör med en liten sälta av Himalaya salt.

Det sitter som en smäck i novembermörkret.

Du vet väl att just kakao innehåller massor av antioxidanter, så kallade flavonoler och polyfenoler ?

Dom som bland annat ser till att skydda våra celler mot fria radikaler, som annars sliter hårt på våra kroppar.

Polyfenoler hjälper också till att främja nivåerna av kvävgas i kroppen, vilket får blodkärlen att slappna av och i och med det minska blodtrycket.

Kakao innehåller massor av aminosyran tryptofan som utgör grundstommen till signalsubstansen tryptofan.

Tryptofan brukar kallas för ett naturligt anti-depp-medel som tillsammans med signalsubstansen serotonin och melatonin, hjälper kroppen att reglera både humör och sömn.

Hur bra låter inte det här?

Men det gäller förstås att välja rätt sorts choklad !

Generellt sätt så tänk att ju mörkare chokladen är , desto mer näringsrik är den, både på grund av att den innehåller mer kakao och för att sockerhalten är lägre.

Jag har använt mörk choklad från Eguale som är vegansk och fairtrade-märkt. Den har hög kvalitet med fruktig arom och låg bitterhet.

Tillsammans med den och lite jordnötssmör så gör du syndigt goda praliner på ett litet kick.

Du behöver bara tre ingredienser och max 10 min av din tid.

70% ekologisk mörk choklad, ekologiskt jordnötssmör, himalaya eller havsalt.

Smält chokladen på låg värme i en kastrull. Ställ ut lagom stora typ knäckformar. (Jag har ett gäng formar i silikon som jag återanvänder)

Fyll botten på formen med en sked av den smälta chokladen, lägg sedan i en sked jordnötssmör, sen ytterligare en sked av den varma rinnande mörka chokladen. Toppa pralinerna med lite salt.

Ställ in i kylen och låt det stelna. Det brukar ta ungefär 10 min.

Njut nu av denna lite sega, salta och oemotståndligt goda chokladpralin!